Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bragdlopp av Almgren – slog Gärderuds 46 år gamla rekord

Uppdaterad
Publicerad

Det stod sig i 46 år – men nu är Anders Gärderuds svenska rekord på 5 000 meter ett minne blott.

Andreas Almgren hade som målsättning att slå det i kväll – och som han gjorde det.

– Det var stumt på upploppet men jag tog mig i mål i alla fall, säger Almgren till SVT Sport.

Det var på Stockholms Stadion den 6 juni 1976 som Anders Gärderud satte det svenska rekordet på 5 000 meter när han sprang i mål på 13.17,59.

Sedan dess har den svenska medeldistanseliten försökt slå det i över 46 år utan framgång.

Men under kvällens Diamond League-gala i Bryssel hände det till slut.

Andreas Almgren, som imponerat stort på träning under de senaste veckorna, gick i mål på 13.01,70.

– Det var som en dimma under de två sista varven men det var bara att försöka trycka allt vad jag hade. Jag kände på bortre lång på det sista varvet att jag hade lite krafter kvar till att öka och då gav jag allt jag hade. Med lite långsammare första kilometer hade jag kanske kunnat gå under 13 minuter också men det kan jag spara till nästa sommar, säger Almgren.

Han hade redan innan loppet flaggat för att det kunde vara dags – och som han levererade. Att putsa ett 46 år gammalt rekord med över 15 sekunder är inget man gör varje dag, men just nu är Almgren i en otrolig form.

– Förra lördagen sprang jag 3 400 meter i 13.07-fart och jag kände att det var ganska bekvämt ändå. Jag tror nästan att jag hade kunnat sololöpa det svenska rekordet själv i dag men det ville jag inte riktigt gå ut med, säger Almgren.

Resultatet innebär även att Almgren klarat kvalgränsen till nästa års VM i Budapest. 

Tiden är den tionde bästa i Europa någonsin och näst bäst i Norden genom tiderna. Det är bara norrmannen Jakob Ingebrigtsen som sprungit distansen på en snabbare tid, 12.48,45.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.