Jakob, till vänster, och Filip vid Diamond League-galan i Stanford i söndags kväll. Foto: TT.

Bröderna Ingebrigtsens häftiga roadtrip kan avslutas med helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna Jakob och Filip Ingebrigtsen avbröt sitt höghöjdsläger i St Moritz för att åka över Atlanten till San Francisco och springa en engelsk mil i söndags. Till nästa tävling kan de få åka helikopter.

De noterade personliga rekord i Diamond League-tävlingen i Stanford. Filip fällde sig förbi lillebror Jakob och blev trea på  3.51,28. Fyran Jakob hade 3.51,30. Loppet tog slut strax före midnatt svensk tid i söndags. Det norska rekordet har den äldsta brodern Henrik med tiden 3.50,72, en tid de inte nådde.

Direkt efter loppet, som sprangs efter ett sponsorsåtagande med Nike, flög bröderna tillbaka till Schweiz och St Moritz och började lägga upp planerna för nästa lopp. De är sugna på att springa 1500 meter i Lausannes Diamond League-gala på fredag.

– Jag löper gärna där om inte kroppen är helt slutkörd efter de långa resorna, säger Filip till NRK.

Även Jakob vill springa i Lausanne.

– Jag vill springa alla lopp. Om det är försvarbart eller nödvändigt är en annan sak, säger Jakob.

Arrangörerna har erbjudit sig att ta bröderna med helikopter från St Moritz till Lausanne för att underlätta så mycket som möjligt.

Pappa Gjert har sista ordet

Den karismatiske tränarpappan Gjert är dock skeptisk och umgås med andra planer för bröderna.

– Vi får se hur det blir på torsdag, om de sätter sig i helikoptern och åker till Lausanne. Monaco veckan efter är det som prioriteras i första hand, säger Gjert.

I Monaco förra året sprang Filip på 3.30,01 och Jakob på 3.31,18. De fem första i loppet toppade förra årets världsbästalista.

Pappa Gjert är noga med att understryka att det var han som skulle köra bilen från Zürich till St Moritz.

– Jag är livrädd när de kör. När vi kommer fram ska de i bassängen en timme, sedan äta och gå och lägga sig, säger Gjert.

Bägge bröderna finns med i startlistan på 1500 m på Athletissima på fredag, en tävling som sänds i SVT1 med start 20.00.

Bröderna ska möta världseliten klockan 21.32.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.