Efter dubbla protester – nu backar IAAF och delar ut dubbla brons på 110 m häck. Foto: Bildbyrån

Brons till Ortega efter överklagan

Uppdaterad
Publicerad

Efter två protester får Orlando Ortega VM-brons på 110 meter häck. Det meddelade IAAF i ett pressmeddelande.

– Det har varit de två längsta dagarna i mitt liv. Just nu känner jag mig riktigt glad. Jag är så glad för att ha fått mitt brons, säger han till SVT Sport.

Orlando Ortega från Spanien låg på en tredjeplats på herrarnas 110 meter häck när den regerande världsmästaren Omar McLeod snubblade över en häck och störde Ortega på banan bredvid. Ortega föll till en femteplats och valde att överklaga till det internationella friidrottsförbundet, IAAF. IAAF valde att avslå protesten.

Spanien valde sedan att överklaga en andra gång. Och under torsdagskvällen kom beskedet att IAAF valt att backa och ge brons till Ortega.

Friidrotts-VM

– Det har varit de två längsta dagarna i mitt liv. Just nu känner jag mig riktigt glad. Jag är så glad för att ha fått mitt brons, säger han till SVT Sport.

”Tackar mitt förbund”

Därmed får Ortega dela bronspengen med fransmannen Pascal Martino Lagarde.

– I går var jag upprörd för det är inte första gången sådant hjär händer. Hade det hänt på en Diamond League-tävling eller liknande hade det varit en sak, men nu händer det på ett VM, säger Ortega till SVT Sport.

– Jag tackar mitt förbund och alla mina supportrar i Spanien, avslutar han.

Kina rasar mot beslutet

Några som inte är lika nöjda är Kinas förbund. Deras atlet Xie Wenjun åkte ned till en femteplats. De överklagade därför också till IAAF och menade att två bronsmedaljer trots olika tider inte har något prejudikat i historien. Kina ville behålla Wenjuns fjärdeplats och även hans rankingpoäng och prispengar för en fjärdeplats.

IAAF avslog dock Kinas överklagan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet