Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nytt personbästa av Ahlberg efter jättekast

Uppdaterad
Publicerad

Grete Ahlberg slog till med ett kanonkast i kvalet i slägga på VM i friidrott. Ahlberg kastade 70.87 i sitt sista kast och slog personligt rekord med över en meter och VM-debutanten är därmed klar för VM-final.

– Jag höll på att spy, jag skakade så mycket, säger Ahlberg till SVT efter att finalplatsen säkrats.

Grete Ahlberg blev klar för VM sent, den 7 juli togs hon ut i VM-truppen. Och när det var dags att tävla visade hon att hon var värd chansen. I sitt sista kast i kvalet kastade svenskan iväg släggan 70.87 meter. Vilket innebär ett nytt personligt rekord för svenskan. Hennes tidigare rekord var 69.63 och nu nådde hon över drömgränsen 70 meter och förbättrade sitt personliga rekord med en meter och 24 centimeter.

Med det resultatet blev hon sexa i den första kvalgruppen. De tolv bästa kastarna går vidare till final och när den andra kvalgruppen kastat klart så var Ahlberg på den tolfte och sista finalplatsen. Det blev en drömdebut för svenskan i VM och efteråt var hon väldigt glad.

– Jag höll på att spy, jag skakade så mycket. Jag tänkte att det inte kommer räcka för det är så hög nivå. Så jag tänkte att det inte går vägen, jag har aldrig mått såhär illa i mitt liv. Nu måste jag gå och träna.

Vad tror du om dina chanser i finalen?

– Det är klart att det finns potential att kasta längre, men jag ska bara göra samma sak och jobba in mig. I finalen kan jag få sex klasta men jag ska bara njuta nu i finalen, säger hon.

Efter den imponerande VM-debuten ska Ahlberg fira med att träna ett pass för att vara redo för finalen och sen slappa på hotellet.

– Det jag ska göra nu är att käka och träna och sen lägga mig i sängen och stänga av telefonen. Så jag inte blir för trött inför finalen. Jag ska inte träffa för mycket människor utan bara ligga i ett mörkt rum med kyla och kolla på hundvideos, säger hon.

KLIPP: Grete Ahlberg efter personliga rekordet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Carlsson utslagen

Ragnar Carlsson var första svensk som klev in i mästerskapet i släggkvalet. Där 77.50 var satt som kvalgräns. En bit över Carlssons personbästa på 77 meter. Carlsson inledde med ett misslyckat kast som träffade i buren.

Därefter gick det bättre. Och i det sista kastet slängde han iväg släggan 73.45 meter, hans bästa kast i tävlingen. Men det räckte inte hela vägen och Carlsson missar släggfinalen. Efter tävlingen var Carlsson besviken.

– Jag är ganska besviken, det kändes bra på uppvärmningen. Jag tror jag spände mig lite mycket och tappade känslan i släggan, säger han till SVT.

Hur kändes det att du spände dig lite extra?

– Jag var nog nervös, särskilt efter första kastet. Men sen så genomsyrade nervositeten i det tredje kastet också, inte lika bra som jag hoppats.

Se även: Ragnar Carlsson utslagen i släggkvalet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ragnar Carlsson utslagen i släggkvalet. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.