Carolina Klüft blir expert hos SVT

Uppdaterad
Publicerad
Carolina Klüft är en av historiens främsta svenska friidrottare. Hon har vunnit ett OS-guld, tre VM-guld utomhus och ett inomhus, två EM-guld inomhus och två utomhus, Bragdguld och Jerringpris och har utsetts till Europas främsta friidrottare vid två tillfällen. Nu väntar ett nytt uppdrag – som friidrottsexpert i SVT.

– Det har gått sex år sedan jag slutade min aktiva idrottskarriär och nu känns det som jag har fått en lagom distans till friidrotten. Det ska bli väldigt kul att få ägna mer tid på friidrotten och följa de svenska och internationella stjärnorna, säger Carolina Klüft.

– Friidrotten är bland de absolut mest populära sporterna hos vår publik. Därför är vi mycket glada att förstärka vårt redan starka friidrottsteam ytterligare. Carolina Klüft är en av våra största genom tiderna och har dessutom redan stor erfarenhet av TV-mediet. En drömvärvning, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Blir kollega med Bergqvist

Klüft kompletterar nu SVT:s friidrottsuppställning som bland annat består av kommentatorn Jacob Hård samt expertkommentatorerna Kajsa Bergqvist och Anders Gärderud.

– Det ska bli spännande att få tillhöra det här fantastiska teamet och lära av deras kunskap och erfarenhet. Som sjukampare har jag koll på många olika grenar och tekniker, och har dessutom varit med på många stora mästerskap. Även om det har gått några år är känslan och förberedelserna inför ett mästerskap desamma, och det hoppas jag kunna förmedla, säger Carolina Klüft.

Höjdpunkt i sommar: EM i Berlin

SVT-debuten blir i samband med Diamond League-tävlingen i Oslo den 7 juni. Därefter kommer Carolina Klüft att medverka regelbundet i SVT:s friidrottssändningar under säsongen, med EM i Berlin i augusti som höjdpunkt.

– Jag var skadad och missade VM i Berlin 2009, så det ska bli kul att få komma dit och uppleva ett mästerskap även om det blir på ett annat sätt. Jag tror på en stor svensk trupp med hög potential och hoppas få se många bra prestationer, säger Carolina Klüft.

Under friidrottssäsongen 2018 sänder SVT från Diamond League, Folksam Grand Prix, EM i Berlin, SM i Eskilstuna och Finnkampen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer