Caster Semenya förlorade mot Cas som öppnar förr att hon kan springa 1500 m vid VM. Foto: TT.

IAAF stänger dörren även på 1500 meter

Uppdaterad
Publicerad

Cas dom stoppar Caster Semenya på 800 meter om hon inte tar mediciner.
Idrottens skiljedomstol lämnade en öppning på 1500 meter – men nu stänger internationella förbundet även den dörren.
– Vi har tillräckligt med bevis så 1500 meter kommer finnas med i förordningarna, säger IAAF:s presstalesman Nicole Jeffrey till SVT Sport.

I Cas-domen, där en av de tre experterna ville tillåta Semenyas höga testosteronvärden, står det att den är diskrimerande mot Semenya men att den var nödvändig:

”På grundval av de uppgifter som parterna lämnat, är sådan diskriminering ett nödvändigt, rimligt och proportionellt sätt att uppnå IAAF:s mål att bevara integriteten hos kvinnliga friidrott i de begränsade grenarna.”

IAAF ville ha testosterongränser på distanser mellan 400 och 1609 meter (en engelsk mil) men Cas rekommenderar att medicinering enbart ska gälla 400 och 800 m. Man vill ha mer grundläggande undersökningar för att se effekten på 1500  och 1609 meter.

Brons på 1500 m vid VM 2017

Det kan öppna för att Semenya kan delta vid VM i Doha i månadsskiftet september/oktober och springa 1500 meter utan att ta medicinering. Hon har ett brons från London 2017 att försvara.  IAAF meddelar att man kommer att följa upp Cas rekommendation kring 1 500 meter inför VM. Det finns dock indikationer inom IAAF på att även löpare på 1500 m ska medicineras.

– Det är ett förslag från Cas, inte en order. Vi har tillräckligt med bevis från fältet över alla discipliner som omfattas av våra regler så att 1500m kommer att finnas med i förordningarna. säger IAAF:s presstalesman Nicole Jeffrey till SVT Sport.

Med dagens dom måste Semenya medicinera ner testosteronvärdena till under fem nanomol per liter för att kunna försvara sitt guld på 800 meter.

Normalt sett ligger kvinnors värden på under två medan manliga variationer ligger på mellan tio och trettio. Det har tidigare förslagits en kvinnlig gräns på tio så dagens beslut om max fem är ytterligare en markering mot hyperandrogena friidrottare.

Under vintern har Semenya testat att springa 5000 meter ett par gånger men är långt från världseliten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer