Caster Semenya under Diamond League 2019. Foto: Bildbyrån

Caster Semenya får rätt i Europadomstolen

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrikanska friidrottsstjärnan Caster Semenya får rätt i Europadomstolen. Men det verkar inte föra henne närmare deltagande på till exempel OS i Paris nästa år.

– Europadomstolen uttalade sig inte om de här reglerna i sig, eller hur de har tillämpats i Semenyas fall, säger Johan Lindholm, professor i rättsvetenskap, till SVT Sport.

Löparen har kämpat mot regler som tvingat henne och andra kvinnliga idrottare att med hjälp av mediciner sänka sina hormonnivåer för att få tävla på vissa distanser.

Efter att tidigare ha förlorat i Idrottens skiljedomstol (Cas) och i Schweiz högsta domstol vann Semenya nu överklagandemålet i Europadomstolen med fyra juryröster mot tre.

”Tror våra krav är nödvändiga”

Europadomstolen ansåg att Semenya har diskriminerats och ges rätt i sin överklagan mot schweiziska staten. 32-åringen är hyperandrogyn och har naturligt höga testosteronnivåer.

Det internationella friidrottsförbundet World Athletics (WA) menar att beslutet inte ifrågasätter deras tidigare krav på sänkta hormonnivåer. Därmed är det inte aktuellt för Semenya att springa på OS i Paris nästa år.

”Vi tror fortsatt att våra krav är nödvändiga, resonabla och proportionerliga för att kunna upprätthålla rättvisa damtävlingar, precis som Cas och schweiziska domstolen också ansåg.”, skriver WA i ett uttalande.

World Athletics får stöd

World Athletics får stöd av Johan Lindholm, professor i rättsvetenskap.

– Det är inte oförenligt med den här domen. Därför att Europadomstolen uttalade sig inte om huruvida de här reglerna i sig, eller hur de har tillämpats i Semenyas fall, strider mot Europakommissionen. Utan det domstolen säger är att Schweiz inte har tillräckligt starkt kontrollerat World Athletics och Cas, säger han.

Vad tror du att kommer hända nu?

– Schweiz har möjlighet att överklaga, men jag tror inte att de kommer att göra det. Men skulle den här domen stå sig så tror jag att det här kommer att leda till att schweiziska domstolar kommer att mycket hårdare granska idrottens regler i allmänhet och Cas praxis i synnerhet.

Semenya tog OS-guld på 800 meter både i London 2012 och i Rio de Janeiro 2016. Hon har därefter tävlat på 200, 5 000 och 10 000 meter i stället, men utan samma framgångar.

Stefan Olsson, generalsekreterare i Svenska i friidrottsförbundet, säger följande om situation:

– I nuläget förändrar det ingenting utan vi står bakom World Athletics.

KLIPP: Semenya långt efter i comebacken (21 juli 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caster Semenya sprang i samma heat som Sarah Lahti i bakgrunden. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.