Foto: Bildbyrån

Skrällbeskedet: Caster Semenya gör comeback i VM

Uppdaterad
Publicerad

Caster Semenya är på väg att göra en sensationell VM-comeback på 5000 meter. Detta trots att hon inte var uttagen när den sydafrikanska truppen presenterades.

– Avhopp från andra länders friidrottare skapade möjligheten, säger det sydafrikanska friidrottsförbundet.

Det blir Semenyas första VM-start på fem år.

Semenya har sedan tidigare två OS-guld och tre VM-guld på specialdistansen 800 meter.

Friidrotts-VM

Men den sträckan får hon inte springa längre på grund av för höga testosteronvärden. Ett beslut hon överklagat, och förlorat, två gånger. Efter att ha vägrat medicinera mot de förhöjda värdena valde hon i stället att gå upp till distansen 5 000 meter, där det inte gått lika bra. Förrän nu.

– Men det är en lång process att lära sig springa 5000 meter. Det är som att lära sig gå igen och jag har precis börjat, sade hon i samband med de afrikanska mästerskapen.

På VM kommer dock Caster Semenya inte ha något med medaljstriden att göra, hennes världsårsbästa ligger på 15.31,50, Etiopiens Ejgayehu Taye toppar på tiden 14.12,98.

– Avhopp från andra länders friidrottare skapade möjligheten och internationella friidrottsförbundet (World Athletics) godkände ansökan, säger det sydafrikanska friidrottsförbundet till Reuters.

Hassan tillbaka

På 5 000 meter ställs hon mot Sifan Hassan som också gör comeback. Hon, som inte har tävlat på hela säsongen, har anmält sig till VM och ska förutom 5 000 meter springa 1 500 och 10 000 meter

Nederländskanvann OS-guld på 5 000 och 10 000 meter i Tokyo, och vann VM-guld på 1 500 och 10 000 meter vid VM i Doha 2019.

SVT sänder friidrotts-VM mellan den 15 och 24 juli.

Se även: Caster Semenya – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet