Caster Semenya i försöket på 5 000 m under friidrotts-VM i Eugene, USA, förra året. Hon blev utslagen och nådde inte final. Foto: Christine Olsson/TT

Caster Semenya har gett upp idrottskarriären – vill vinna sina segrar i domstolarna

Uppdaterad
Publicerad

Den stoppade stjärnan Caster Semenya har gett upp sin löparkarriär och vill vinna sina segrar i domstolarna och mot myndigheter.

– Det handlar mer om att vinna mina strider mot myndigheterna, säger Semenya.

Caster Semenyna är en av världens bästa 800 meters-löpare genom tiderna med två OS-guld och tre VM-guld men stoppades 2018 av det internationella friidrottsförbundet World Athletics (WA) på grund av för höga medfödda testosteonvärden vilket gav en konkurrensfördel.

Sedan dess har det varit en ständig kamp för Semenya för sin sak. Idrottskarriären har 32-åringen gett upp.

– Min sista chans att vinna i OS var 2016 – Paris (2024) är inte mitt mål. Det handlar mer om att vinna mina strider mot myndigheterna och att jag kämpar för det som är rätt, säger Semenya enligt Reuters.

Sydafrikanskan kan se tillbaka på en fulländad idrottskarriär – trots att den stoppades i förtid eftersom hon förbjöds att tävla omedicinerad på sträckor mellan 400 meter och en engelsk mil (1 609 meter).

Vann i Europadomstolen

– I löpningen har jag uppnått allt jag någonsin velat. De har aldrig hindrat mig från att vara den stora idrottare jag är. Jag gick obesegrad i fyra år, jag har gjort min del, säger Semenya.

Så sent som i somras gav Europadomstolen (med rösterna 4-3) henne rätt efter att hon tidigare förlorat i både internationella skiljedomstolen Cas och Schweiz högsta domstol. Det var gav dock ingen praktisk betydelse eftersom WA behöll sitt regelverk. Semenya funderar om hon ska gå vidare med den saken.

Semenya pekar på att det är främst svarta kvinnliga aktiva som drabbats av WA:s regler, att det finns rasism och diskriminering i botten.

– Det finns ingen person med ljus hud som påverkas av reglerna. Det är bara svarta kvinnor. Det är den enkla sanningen, säger hon.

Semenya dök upp på 5 000 meter på VM i Eugene förra året och blev utslagen i försöket. I år hon sprungit två lopp i Sydafrika på 5 000 och 10 000 meter med blygsamt resultat.

ARKIV: Semenya långsam i comebacken (21 juli 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Semenya i juli 2022. Foto: TT

Caster Semenyas globala guld på 800 m:

2009 VM-guld Berlin

2011 VM-guld Daegu

2012 OS-guld London

2016 OS-guld Rio de Janeiro

2017 VM-guld London

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.