Kajsa Bergqvist. Foto: Bildbyrån

Kajsa Bergqvist chattade om friidrott

Uppdaterad
Publicerad

Flytten av OS, inomhussäsongens stora succéman Armand Duplantis eller minnen från egna karriären – ställ dina frågor till SVT:s friidrottsexpert Kajsa Bergqvist.

Kajsa Bergqvist

Kajsa: Nu går jag iväg till Sportspegeln. Tack för alla frågor! Ha en trevlig påsk.

Ronnie • Hej Kajsa, tror du att Simon Petersson kan bli en medaljkandidat i OS?

Kajsa: Simon har varit i världseliten ett par år, men precis under medaljnivå. Nu känns det som han är på väg att ta sista steget.

Stig-Åke Molander • Hej! Varför kan man inte radera världsrekorden? Med tanke att många har fuskat sig till dom? Börja om och sen vill jag ha livstids straff. På de som fuskar.

Kajsa: Det är svårt att skilja på vilka som är "sanna" och fusk. Men i vissa grenar känns rekorden nästan omöjliga och då kan man säga att intresset för grenen kan bli lidande. Jag tycker också det ska vara livstidsstraff om någon har tagit steroider, epo eller liknande.

Kalle Kula • Under din karriär, vilken var den häftigaste publiken du upplevde?

Kajsa: Lätt DN-galan. När jag kom in på bortre lång ställde sig publiken upp och jublade innan jag ens hade börjat mäta in ansatsen. Det är det jag saknar mest, stämningen i höjdhoppskurvan på Stockholm Stadion.

Ted • I vilken gren kommer nästa wow världsrekord .

Kajsa: Yulimar Rojas. Att hon hoppar över 16 meter.

Frans Tengblad • Vad är det märkligaste du har varit med om under din friidrottskarriär?

Kajsa: Jag fick en gång en korv kastad på mig innan jag skulle hoppa. Men jag klarade ändå av höjden. Det var på Finnkampen ett år.

Abdullah • Finns det nån möjlighet för en vit man att bli världens bäste på 100/200 i framtiden (tänker närmast på Matthew Boling)?

Kajsa: Ja, det tror jag.

x-ray • Hur högt är det möjligt för en människa (man resp. kvinna) att hoppa? Vad tror du är den absolut maximala höjden som inte går att överträffa?

Kajsa: Svårt att svara på, men jag tror absolut att det kommer att komma någon i framtiden med en unika egenskaper som kan skjuta på den här barriären. Just nu har världsrekordet stått still på damsidan i 33 år, utomhus. Inomhus är det färskare, men även mitt gamla världsrekord börjar kännas gammalt.

Jessica • Hej Kajsa! Tror du det kommer fram någon "ny" Usain Bolt i den närmaste framtiden? Och vem i så fall?

Kajsa: Friidrottens största stjärna är Armand Duplantis och precis som Usain Bolt är han på väg att sätta en ny nivå inom sin sport.

x-ray • När du började med friidrott och provade på olika grenar: Visste du då direkt att det var höjdhopp som du skulle ägna dig åt, eller var det även andra grenar som var särskilt lockande (vilken/vilka i så fall)?

Kajsa: Jag började som långdistanslöpare och sen testade jag på mångkamp. Då kom jag i kontakt med höjdhopp det året jag skulle fylla tolv. Men jag satsade även på kula och spjut när jag var skadad i knäet och kunde inte hoppa höjdhopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.