Eurogames representanter i Prideparaden i Stockholm. Foto: Bildbyrån

Dags för Eurogames i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

5 000 deltagare från 71 länder tävlar i 27 sporter. Världens största hbtq-idrottstävling kommer till Stockholm.

Eurogames inleds i Stockholm på onsdag.

-Alla har inte möjlighet att idrotta, och vi försöker göra något åt det, säger Jakob Jansson, ordförande för Eurogames.

”Varför kan de inte vara med och tävla i vanliga idrottsföreningar”?

Det är den vanligaste frågan som Jakob Jansson, ordförande för hbtq-tävlingen (homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner) Eurogames som arrangeras i Stockholm under veckan, fått svara på under den senaste tiden.

-Det är enkelt. För att vi behöver en bättre och mer inkluderande idrott. All forskning visar att folkhälsan generellt sett är sämre hos hbtq-personer än den övriga befolkningen och det är ett problem. Folk tycker att man väl kan kasta spjut var som helst, men så är det inte, säger han.

Ett av skälen är att den klassiska idrottsrörelsen ofta uppfattas som heteronormativ och exkluderande.

-80 procent av hbtq-ungdomarna i åldrarna 13-19 upplever diskriminering i idrottsliga sammanhang. Det kan handla om allt från sårande jargong till ren och skär diskriminering. Alla ska ha möjlighet att idrotta, och så har det inte sett ut – och då måste vi göra något åt det, säger han.

Sunneborn och Ekholm

Jakob Jansson tror att ungdomar och andra idrottsutövare behöver fler förebilder och är därför särskilt nöjd över att profiler som Kajsa Bergqvist och Maria Strandlund Tomsvik – båda öppet homosexuella – kommer att tävla under veckan. Duon deltar i tennisturneringen. Andra kända namn är Mattias Sunneborn och Sveriges bästa pingisspelare på damsidan: Matilda Ekholm.

-Hon kommer nog knäcka de flesta. Även om pingisen brukar vara stark under Eurogames, säger Jansson.

Alla människor – oavsett sexuell läggning – är välkomna att ställa upp i allt från fysiskt tuffare sporter som friidrott och simning till mer inkluderande aktiviteter likt bridge och boule.

-I Eurogames ska du kunna ställa upp på fem kilometers löpning och promenera hela vägen. Tävlingen är väldigt öppen, säger Jakob Jansson.

Wikström får tack

Allt från elitidrottare till rena motionärer återfinns alltså bland de drygt 5 000 deltagarna och han hoppas på såväl deltagar- som publikrekord.

-Vi är uppe och sniffar på det. Sett till att vi bara haft tre år på oss att arrangera allt det här är det fantastiskt, säger Jansson och riktar särskilt tack till Stockholms stad, idrottsminister Gabriel Wikström och de hundratals unga sommarjobbande stockholmarna som ställer upp som funktionärer.

Eurogames har arrangerats sedan 1992.

Eurogames i siffror

Eurogames Stockholm är den 15:e upplagan av tävlingen.

Antal deltagare: 5 000.

Antal deltagande nationer: 71.

Antal volontärer och anställda: 400.

Antal sporter: 27.

Antal arenor: 19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.