Ståhl tog VM-silver: ”Är mållös”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhl hivade iväg sitt näst längsta kast i karriären i VM-finalens andra omgång. Det mätte 69,19 och räckte till en historisk första svensk diskusmedalj i VM. Andrius Gudzius, Litauen kastade två centimeter längre och knep guldet.

– Det var underbart. Den bästa kvällen någonsin, säger silvermedaljören till SVT Sport.

Att tre centimeter till hade betytt guld är inget som grämer honom under finalkvällen. 

Friidrotts-VM

– Den här tävlingen är en av de bästa någonsin, både kvalet och finalen. Att komma tvåa på 69 meter är inte illa. Jag är stolt över att ha gjort det, målet var att ta medalj. Jag är helt mållös, säger han.

Magisk andra omgång

Efter en ovanligt tuff första omgång där Ståhl kastade långt men flaggades bort för övertramp fortsatte finalen i ett rasande tempo. Amerikanen Mason Finley slog personligt rekord två gånger om men hans 68,03 räckte bara till en tredjeplats bakom Andrius Gudzius och Daniel Ståhl. Litauern Gudzius har aldrig kastat längre än de 69,21 som gav honom guldet. Topptrions bästa kast kom alla i den andra omgången.

Två centimeter är den minsta segermarginalen någonsin i ett VM.

Det andra svenska bidraget i finalen, Simon Pettersson kastade som bäst 60,39 och slutade på en elfteplats i sitt första VM.

Ståhls fantastiska år

Efter ett misslyckat OS i fjol påbörjades resan mot VM med världsårsbästa på SM. Under hösten tog han sin första Diamond League seger, och i juni satte han en nytt svenskt rekord.

Allting var upplagt för en mästerskapsrevansch för 24-åringen som gick in i VM som världsetta och storfavorit. Väl där blev det ”bara” ett silver.

– Jag är oerhört nöjd, konstaterar Daniel Ståhl utan minsta gnutta guldmiss-besvikelse i blicken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet