Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Daniel Ståhl till EM-final efter ett diskuskast

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhl behövde bara ett försök.

Sedan var han klar för final i EM-diskusten.

– Det blir fullt ös i övermorgon, säger han till SVT Sport, och syftar på finalen.

Vid VM i Eugene missade Daniel Ståhl för första gången på sex år medalj, då det ”bara” blev 67,10 och en fjärdeplats i finalen.

Nu, vid EM i München, jagar han revansch. Och av kvalet att döma finns det goda möjligheter att det blir så. Redan i första försöket nådde han 66,39, vilket var 39 centimeter över kvalgränsen på 66 meter.

– Nu var det en helt annan Daniel. Det blir fullt ös i övermorgon, säger Ståhl, som hade en egen liten fläkt att svalka sig med på innerplanen, till SVT Sport.

– Det är som en kalopsgryta, ungefär. Det är väldigt vindstilla där nere, så man får anpassa sig. Dricka vatten blandat med resorb.

Två underkända kast av Pettersson

Simon Pettersson behövde dock vänta tills den andra kvalgruppen kastat klart för att veta om han får göra Ståhl sällskap.

Det blev ingen fullträff för Pettersson, 62,39 i andra omgången blev OS-silvermedaljörens enda godkända kast.

– Jag kan inte säga att jag känner mig säker. Jag kommer inte ihåg vad som brukar räcka, på VM hade jag nog varit utanför final med detta. Jag får väl ta mig upp på läktaren och vänta, sade han.

Ceh kastade längst

Pettersson var tvungen att hoppas att max nio kastare i det andra kvalhetatet kastade längre än honom. Och så blev det inte. Bara sju gjorde det, vilket gör att det blir två svenskar i torsdagens final.

Allra längst i kvalet kastade slovenen Kristjan Ceh. I första kastet nådde han 69,06 – nytt mästerskapsrekord.

KLIPP: Pettersson efter avancemanget: ”Som tur var räckte det”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.