Daniel Ståhl slog sitt personliga rekord på SM. Foto: Bildbyrån/SVT

Daniel Ståhls segerkast hade gett OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha missat i kvalet till OS slog Daniel Ståhl till med personrekordet 68,72 och vann SM i Sollentuna på ett resultat som hade gett OS-guld. Det är också världsårsbästa av den karismatiske svensken.

– Träningen har gått bra efter OS och jag ville ha revansch. Jag siktade på personligt rekord och känner mig stolt, säger Ståhl till SVT Sport.

Han säger att det rent tekniskt finns mer att plocka ut.

– Målet är att sätta svenskt rekord, funderar Ståhl och har Ricky Bruchs 71,26 från en kastplan i Malmö i november 1984 i tankarna.

Möter världseliten i Diamond League

Finnkampen väntar nästa helg ”för att showa” och efter det tar säsongen slut med Diamond League-avslutningen i Bryssel 9 september. Då får världseliten drabba samman med världsettan. Viksjösonen (Järfälla) Ståhl var även glad att få lyckas i ”grannkommunen” Sollentuna.           

Tysken Christoph Harting vann OS-diskusen på 68,37. Ståhl vrålade rätt ut av lycka efter superkastet i sjätte och sista omgången och rusade ut på planen och slog en kullerbytta innan han gratulerades av konkurrenter och ledare.

– Han är Sveriges bäste friidrottare just nu och jag unnar honom att kunna få till det på tävling. Vi har sett honom imponera på träning med att smeka ut långa kast, säger SVT Sports expert Kajsa Bergqvist.

Ståhl hade innan dagens kast 66,92 från tidigare i sommar som personrekord.

Sverige-bästa genom tiderna

1. Ricky Bruch, 71,26 (1984)

2. Daniel Ståhl, 68,72 (2016)

3. Stefan Fernholm, 68,30  (1987)

4. Göran Svensson, 66,40 (1988)

5. Niklas Arrhenius, 66,22 (2011)

6. Axel Härstedt, 66,03 (2016)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.