Dadvid Nilsson slog nytt svensk rekord under Valencias marathon. Foto: Bildbyrån

David Nilsson slog 36 år gammalt svenskt rekord

Uppdaterad
Publicerad

David Nilsson slog i dag ett 36 år gammalt svensk rekord under Valencia Marathon.

Svensken sprang i mål på tiden 2.10,08 och har därmed klarat OS-kvalgränsen.

– Det känns hur bra som helst, säger Nilsson till SVT Sport.

Efter två jämna halvor av det 4,2 mil långa loppet sprang Högby IF:s maratonlöpare in på tiden 2.10,08. Med den tiden slår han Kjell-Erik Ståhls 36 år gamla svenska rekord i marathon på 2.10,38.

Tiden innebär dessutom att David Nilsson nu klarat den internationella OS-kvalgränsen på 2.11,30 och SOK:s nomineringsgräns på 2.11,00.

– Jag visste att jag var bra i form och jag har redan sänkt mitt personliga rekord i år. Nu var målet svenskt rekord och träningen har gått bra. Jag tyckte att väderförhållandet var helt okej och det var upplagt för ett riktigt bra lopp, säger David Nilsson till SVT Sport.

”Varit mitt träningsmål”

Men den enda klungan som fanns att gå med för David Nilsson var den som sprang 2.11,00. Men tack vare en snabb avslutning sista sju kilometerna kunde han ta rekordet.

– Det känns hur bra som helst. Mitt mål var att klara SOK:s OS-kvalgräns, och då var det lika bra att tag i svenska rekordet. Nu slog jag rekordet med 30 sekunder, säger han.

Målet att ta sig till OS har David Nilsson haft sedan han slog svensk rekord på halvmaran i november förra året.

– Då kände jag att OS är det som gäller. Det har varit mitt träningsmål ända sedan dess. Förhoppningsvis kan jag göra några minuter till innan OS. Jag tror att jag har 2.08,00 i mig, säger David Nilsson till SVT Sport.

ARKIV: SVT Sport träffade rekordmannen David Nilsson inför terräng-EM (6 december 2018)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.