”Den person som betytt mest för friidrotten”

5 objekt

Det har blivit dags för Bolt att springa sitt sista lopp på i karriären, och han gör det i Jamaicas stafettlag på 4x100 meter.
– Ett avsked av den person som betytt mest för friidrotten de tio senaste åren, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

Efter bronset på 100 meter vill Usain Bolt avsluta med ett guld på sitt sista VM i karriären. Bolt springer för ovanlighetens skull redan i försöken för Jamaica på 4x100 meter. Om det går som planerat där springer Bolt och det jamaicanska laget final 22.50 ikväll.

– Det ska bli väldigt roligt, även om Usain Bolt inte är i sitt allra bästa slag. Men jag tror att han är väldigt revanschsugen efter 100 meters loppet och vill ta hem ett guld för sitt Jamaica.

”Sorgligt att säga adjö”

– Ett avsked av den person som betytt mest för friidrotten de tio senaste åren, för han har varit den största stjärnan, världens snabbaste man och det är inte bara de fantastiska tiderna som han gjort utan även hans personlighet. Jag tror att det blir lite sorgligt att säga adjö till honom och att det kommer vara fullt av jamaicanska flaggor och fans som vill tacka av honom, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

”Dröja många år innan vi får se dess like”

Frågan är nu vem som kommer ta över efter Bolt, eller om någon överhuvudtaget kommer kunna göra det.

– Det behövs en fixstjärna inom friidrotten och 100 meter har det varit mest mediauppmärksamhet kring och Bolt är den som drivit på det också. Nu undrar man vem som ska ta över den rollen och ha den karisman som Bolt har. Det kommer nog dröja många år innan vi får se dess like skulle jag tro, säger Kajsa Bergqvist.

Försöken drar igång redan klockan 11.55, tar sig Jamaica till final springer Bolt final klockan 22.50 där han kan Bolt bärga sitt tolfte VM-guld.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.