Foto: Bildbyrån

”Dessvärre tror jag Johaug är för gammal”

Uppdaterad
Publicerad

Ett par veckor innan sin 32-årsdag sprang Therese Johaug i veckan i mål på 31.40 på 10 000 meter – en tid som skulle räckt för att kvala in till VM i fjol.

Ingrid Kristiansen, flerfaldig världsrekordhållare på distansen, tror inte att Johaug kommer slå sig in bland eliten i friidrott.

– Dessvärre tror jag hon är för gammal för att få ut sin fulla potential.

Det var i säsongens första tävling i Oslo, som längdskidåkaren och den norska mästaren på 10 000 meter, sprang i mål på succétiden.

Ingird Kristiansen var en av de största distanslöparstjärnorna på 1980-talet och bytte själv längdskidåkning mot friidrott vid 24 års ålder. Hon tror att Johaugs resa fram till där hon är idag ligger till grund för att hon inte kommer kunna slå sig in bland världseliten i friidrott.

– Hon sprang som en klocka och det var ett kul lopp att titta på. Men i och med att hon kört så pass tuff träning i många år så tror jag det blir lite för tufft att byta till en ny idrott och börja om på nytt där.

SVT Sports expert, Kajsa Bergqvist, är inne på samma spår.

– Med tanke på att det ofta blir ganska sprintbetonat på slutet när det ska avgöras, den kapaciteten vet vi ju inte om hon har. Det är klart man är imponerad, men jag tror inte Therese Johaug kommer vara med och slåss om medaljerna på något VM, OS eller EM i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.