Shaunae Miller-Uibo sprang sitt sista 200 m-lopp för säsongen i kväll. Foto: TT.

Diamond League i korthet: ”Herregud” sa Miller-Uibo efter supertiden

Uppdaterad
Publicerad

Här följer nyheter i kortform från Letzigrund i Zürich.

200 M DAMER: Shaunae Miller-Uibo hade uppvisning. Hon var överlägsen och gled ifrån världseliten sista 50 meterna och vann på enorma 21,74 vilket var nationsrekord för Bahamas och även DL-rekord. Det var dessutom lätt motvind, -0,4 m/sek, vilket gör insatsen ännu mer anmärkningsvärd. Tvåan Dina Asher-Smith var 0,34 efter i mål.

– Herregud! Det är en välsignelse. Det var mitt sista lopp före VM där jag ska springa 400 meter, inte 200, slår Miller-Uibo fast för arrangören. 

100 M HERRAR: Noah Lyles vann på 9,98 och utmanades i första hand av kinesen Zhenye Xie från bana nio som var tvåa på 10,04. Justin Gatlin orkade inte hela vägen utan föll tillbaka till fjärde plats på 10,08.

– Ska jag vara ärlig så hade jag velat springa snabbare men jag kommer inte ihåg så mycket av loppet, säger Lyles till arrangören.

KULA DAMER: Fanny Roos utmanade sitt svenska rekord och stötte 18,74, vilket var 14 cm från rekordnoteringen. Svenskan slutade sjua och hade 63 cm fram till pallen. Världen fick se årets första 20 m-stöt när den skrikande kinesiskan Gong Lijiao vann på 20,31.

– Det kändes väldigt bra och det var en fantastisk tävling där alla stötte långt. Jag är nöjd. 19 meter kommer när det kommer. Får jag en träff så kommer det, säger Roos till TV4.

LÄNGDHOPP HERRAR: Thobias Montler hade en svag kväll och nådde 7,80 som bäst vilket gav en sjundeplats. Det hade sin förklaring:

– Jag har haft problem och vaknade upp sjuk med en förkylning, hade inte längderna i kroppen. Men det kan vara bra att tävla under lite tuffare omständigheter så att det blir en lättare känsla när det känns bra, säger Montler till TV4. Juan Echevarria vann överlägset på 8,65 i  minusvind, -0,5 m/sek.

SPJUT HERRAR: Estländaren Magnus Kirt vann på 89,13, vilket hann nådde i den sista omgången. Taiwanesen Chao-Tsun Cheng var tvåa med 89,05 från första omgången. Noterbart är att Kim Ambs 85,89 från helgens Finnkamp hade gett en fjärdeplats.

400 M HÄCK DAMER: Sydney McLaughlin vann på det personliga rekordet 52,85. Den nyblivna världsrekordhållaren Dalilah Muhammad (52,20) ledde loppet till den sista kurvan men föll igenom på upploppet och slutade trea på måttliga 54,13 efter att ha tagit helt slut.

– Jag är chockad och förbluffad. Det var ett starkt lopp, säger 20-åriga McLaughlin till arrangören.

TRESTEG DAMER: Jamaicanskan Shanieka Ricketts satte personrekord med 14,93 i den sista omgången och tog hem segern före favoriten Yilamr Rojas från Venezuela som nådde 14,74.

– Jag visste att jag hade chansen inför sista omgången och att jag behövde ta den chansen. Det här är min första vinst i en Diamond League-tävling och att få göra det med ett personligt rekord gör mig så lycklig, säger Ricketts till arrangören.

400 M DAMER: Favoriten Eid Salwa Naser från Bahrain, obesegrad i år, var överlägsen och vann på 50,24 och försvarade titeln, nästan sekunden före tvåan amerikanskan Shakima Wimbley i ett svagt startfält för att vara en DL-final.

– Jag har tränat väldigt hårt den senaste veckan så det blev ett tufft lopp men jag är glad över resultatet, säger Naser till arrangören.

800 M HERRAR: Favoriten Nijel Amos gjorde comeback efter den svåra lårskadan och såg ut att till och med utmana världsrekordet med 1.14,43 vid 600 meter (48,3 vid 400 m). Sedan började Amos kränga och de sista 50 meterna hade han knappt styrfart. Amerikanen Donavan Brazier utnyttjade situationen och expressprintade i mål som vinnare på personliga rekordet 1.42,70. Noterbart är att tvåan Amos, som var så utmattad att han inte klarade av att ge några intervjuer efteråt, fick en så bra tid som 1.42,98. 

– Jag är väldigt förvånad över tiden och resultatet, säger Brazier till arrangören.

3000 M HINDER DAMER: Världsrekordhållaren Beatrice Chepkoech såg ut att vara ute efter sitt världsrekord (8.44,32) efter en första kilometer på 2.51,89 men sedan stumnade kenyanskan betänkligt men kunde ändå vinna på 9.01,71.

– Jag är så tacksam över den här vinsten. Det handlade inte om tiden utan om att vinna, säger Chepkoech till arrangören.

HÖJD HERRAR: Ukrainaren Andrej Protsenko vann på 2,32 och grenen fortsätter att vara svag in mot VM. Oroväckande inför mästerskapet i Doha, Qatar, var att hemmahopparen Essa Mutaz Barshim, som återkommit efter en långvarig fotskada, bara tog 2,20 och rev ut sig på 2,24. Han har hoppat 2,43 som bäst.

– Jag är inte så orolig utan det viktiga för mig är att få många hopp, säger Barshim till TV4.

1500 M DAMER: Sifan Hassan, stärkt av världsrekordet på den engelska milen tidigare i sommar, lekte med konkurrenterna och vann på 3.57,08. Världsrekordinnehavaren Genzebe Dibaba är inte alls i form och gick upp och sänkte farten mitt i loppet och var stum på upploppet och slutade fyra på 4.00,86.

– Det kändes som ett mästerskapslopp, helt galet. Jag tryckte på med 300 meter kvar, säger Hassan till arrangören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.