Dibaba krossade världsrekordet. Foto: Bildbyrån.

Dibaba krossade världsrekordet

Uppdaterad
Publicerad

Genzebe Dibaba gjorde som hon brukar på Globengalan. För tredje året i rad satte hon ett nytt världsrekord – den här gången på en engelsk mil. ”Jag är jätteglad”, säger Dibaba.

Etiopiskan Genzebe Dibaba verkar helt klart trivas i Stockholm. För två år sedan slog hon till med ett världsrekord på 3 000 meter – och förra året gjorde hon detsamma på 5 000 meter.

Målet inför i år var därför föga förvånande att bli bäst på ännu en distans, den här gången på den sällan löpta distansen en engelsk mil (1 609 meter).

– Jag tror jag kommer slå rekordet, sa Dibaba till SVT Sport inför tävlingen.

Och visst gjorde Dibaba som hon lovat. Efter att ha satt upp ett mycket högt tempo och skakat av sig sina konkurrenter korsade etiopiskan mållinjen som ny världsrekordhållare. Med tiden 4.13,31 putsade hon det förra rekordet från 1990 med nästan fyra sekunder.

– Jag är jätteglad. Jag hade kommit för att slå rekord igen, det var önskemålet när jag kom, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.