Diskuskometen medaljhopp i U23-EM

Publicerad

På torsdag börjar U23-EM i friidrott i Gävle, som SVT sänder, och ett av de svenska medaljhoppen är en 20-årig tjej som har nått Sverigetoppen på kort tid.
– I princip samtidigt som jag slutade med basket hörde jag av mig till friidrotten här i Uppsala och fick testa först kula men senare diskus, säger Vanessa Kamga om sin förvandling.

För inte alltför många år sedan började Vanessa Kamga på basketgymnasium, men tröttnade och hamnade i stället i diskus. Bara fyra år efter sitt första diskuskast är 20-åringen Kamga nu etta i Sverige. Men hennes 59.06 i år är bara ett avstamp, det krävs 61.20 för att ta sig till VM i Doha i höst, och mycket mer för att på sikt vara i världseliten.

– Målet är förstås att kvala in till VM, så det är bara att ge järnet de här kommande månadeerna och veckorna, säger Vanessa Kamga till SVT Sport.

Vad behöver du utveckla?

– Jag skulle säga tekniken, fysvärdena är på plats så det gäller bara att få in många träningstimmar.

Finslipat i Uppsala

SVT Sport mötte Vanessa Kamga på hennes hemmaplan, Gränby sportfält i Uppsala, där hon finslipat formen inför den närmaste utmaningen, U23-EM i Gävle där hon vill vara i diskusfinal på fredag. Hennes 59.06 innebär tredje plats i Europa i U23-klassen i år.

– Jag har en klunga tjejer bakom mig som flåsar mig i nacken, så det är bara att åka dit och ge järnet den dagen, säger Vanessa Kamga.

Vågar du tänka på medalj?

– Ja, man ska ju sikta högt, så det gör jag absolut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

U23-EM i Gävle

Mer i ämnet