Diskusstjärnan som älskar det primitiva

Uppdaterad
Publicerad

Simon Pettersson är tiokamparen som blev diskuskastare och i sin landslagsdebut i fjol gick till final i VM. En blygsam person med blixtrande tävlingsinstinkt och en sensationell resultatutveckling – som hyllar det primitiva.

– Jag tror att det är farligt att skämma bort sig. Jag tycker om att inte unna mig för mycket, säger han och visar oss övervåningen på ladan där han kastar diskus in i hängande trasmattor.

På idrottsplatsen kan han inte kasta från diskusringen – kastplanen har blivit för liten. Han rullar undan fotbollsmålet, sopar ren asfalten vid omklädningsrummen och kastar därifrån.

Han älskar att komma hem till de enkla förhållandena på landet i norra Uppland, som kontrast till de fina faciliteterna i Växjö där han tränar i samma grupp som världsstjärnan Daniel Ståhl, som fått honom att inte sätta gränser för sin förmåga:

– Att jag har honom där gör mig bättre. Han kan ju lulla ut dem på 65 meter. Då blir det inte någon respekt för de distanserna. 

Och tränaren Vesteinn Hafsteinsson, som aldrig blivit så överraskad över utvecklingen hos en idrottare han tränat som av Simon Pettersson, tvekar inte om kapaciteten:

– Jag är övertygad om att det är en blivande 70-meterskastare och medaljör.

Simon Pettersson tävlar på Diamond League-galan på Stockholms Stadion på 10 juni.

Se reportaget i spelaren ovan.

Starkt diskusstartfält på Bauhaus-galan 10 juni

Daniel Ståhl – Sverige

Simon Pettersson – Sverige

Andrius Gudzius – Litauen (Världsmästare London 2017)

Fredrick Dacres -Jamaica (fjolårsvinnare)

Mason Finley -USA

Philip Milanov – Belgien

Robert Harting – Tyskland

Ehsan Hadadi – Iran

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.