Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peres Jepchirchir vann VM i halvmaraton efter att två av favoriterna krokat ihop och fallit. Foto: TT Nyhetsbyrån

Dramatiskt fall avgjorde damernas VM-halvmara

Uppdaterad
Publicerad

Det såg ut att bli en duell mellan långlöpningens två ledande profiler, världsrekordhållaren Abadel Yeshaneh och förra rekordhållaren Joyciline Jepkosgei, men de krokade i varandra och fallet öppnade för kenyanskan Peres Jepchirchir som spurtade hem guldet på 1.05.16 i VM i halvmaraton.

Peres Jepchirchir sjönk ner på knä och poserade sedan med en kenyansk flagga i den polska hamnstaden Gdynia vid östersjökusten.

Efter 18 km löpning hakade världsrekordhållaren Abadel Yeshaneh och Joyciline Jepkosgei, som hade det tidigare rekordet, i varandra och slog hårt i asfalten och den samlade klungan på sju löpare sprack upp. Det bildades en tättrio med Jepchirchir, etiopiskan Yalemzerf Yehualaw och tyskan Melat Yisak Kejeta.

Jepchirchir var klart starkast i spurten medan Kejeta kom tillbaka och knep silvret knappt före Yehualaw. Yeshaneh och Jepkosgei sprang i mål som femma och sexa runt halvminuten efter täten.

Charlotta Fougberg förbättrade sitt personbästa från 1.11.58 till 1.10.19 efter att ha slutat 18:e. Carolina Wikström slutade slutade 37:a på 1.11.31.

Abadel Yeshanehs världsrekord från tidigare i år lyder på 1.04.31. Jepchirchirs 1.05.16 räknas som världsrekord för ett lopp med enbart kvinnor. World Athletics ordförande Sebastian Coe, iförd ett svart munskydd, bar fram en check på 443 000 kronor som var världsrekordbonusen.

ARKIV: Löparfenomentet Carolina Wikström slungades in i coronakrisen – som läkare (12 oktober 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Löparefenomenet slungades in i coronakrisen – som läkare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer