SM-rekord av Montler efter drömöppning – 8,15 Foto: Bildbyrån

SM-rekord av Montler efter drömöppning

Uppdaterad
Publicerad

Direkt i första hoppet slog längdhopparen Thobias Montler till med 8,15 under SM i Uppsala. Det var bara sju centimeter från sitt personbästa och ett nytt SM-rekord.

– Jag gick för det i dag så det var skönt att få med sig i första hoppet, säger han till SVT Sport.

Innan tävlingen var Thobias Montlers säsongsbästa 8,07, men det raderade han alltså ut redan i första hoppet. 8,15 är också SM-rekord då han slog Michel Tornéus elva år gamla SM-rekord med sex centimeter, enligt Svensk friidrott.

Oj, oj, oj. Det där är ett riktigt topphopp. Vi efterlyste det där och det är ett av hans bästa hopp i karriären. Det är ett världsresultat, säger SVT Sports expert Kajsa Bergqvist efter hoppet.

I det andra hoppet följde Montler upp drömöppningen med ett nytt bra hopp som mätte 8,07. Montlers första hopp blev ändå hans längsta och han vann SM-tävlingen på 8,15.

– Det var en grym tävling i dag. Jag hade en bra känsla med mig i dag så det var skönt, säger Thobias Montler till SVT Sport efter tävlingen.

Han var extra nöjd med att ta SM-rekordet.

– Jag gick för det i dag så det var skönt att få med sig i första hoppet.

Nästa vecka väntar Diamond League-tävling i Stockholm och Montler tror att det finns mer att hämta ut.

– Jämfört med tidigare tävlingar på säsongen var det här ett steg i helt rätt riktning, säger han.

Mästerskapsrekord även i kula

Nytt mästerskapsrekord blev det även för Wictor Petersson i kula. Han raderade det äldsta SM-rekordet av alla, Hans Höglunds 20,36 meter från 1976, med sin stöt på 20,60.

Petersson hade även ytterligare två fina stötar över det tidigare rekordet, 20,55 och 20,43, men var fortfarande en bit från sitt personliga rekord som lyder 20,94.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.