Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

Duplantis till stavfinal efter bara ett hopp

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis väntade och gick in sist av alla i stavkvalet på 5,60. Han klarade och det enda hoppet räckte för att bli klar för söndagens final vid inne-EM i Torun, Polen.

– Målet var att spara så mycket energi som möjligt, säger Duplantis till arrangören.

Det är det första större friidrottsmästerskapet sedan VM i Doha i oktober 2019.

– Det var länge sedan vi hade ett mästerskap. Det senaste var 2019 så det känns skönt att vara tillbaka igen och det är speciellt att vara tillbaka här i Torun som är en av mina favoritarenor, säger Duplantis.

Duplantis var högt över ribban när han svävade i luften vid 5,60-hoppet för sitt första framträdande i arenan där han förra vintern satte sitt första världsrekord med 6,17.

– Jag tror inte att jag behöver hoppa sex meter för att vinna guldet men om det skulle behövas är jag redo, säger Duplantis som har 6,10 som bäst den här säsongen.

Experten Jeng imponerad

– Han är säkerheten själv. Det var ett rent och skärt säkerhetshopp, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng. 

Duplantis var den ende som väntade till 5,60 med att gå in i kvalet. Kvalhöjden var satt till 5,75. Tio hoppare klarade 5,60 och arrangören var mån om att hålla ner finalfältet till åtta hoppare och lät kvalet gå upp på 5,70 som tre hoppare klarade (Menno Vloon, Oleg Zernikel och Piotr Lisek).

Duplantis avstod från att hoppa på 5,70 väl medveten om att 5,60 i första skulle räcka för en final. Det räckte också med att ta 5,60 i första för att nå finalen.

Till resultaten:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.