Armand Duplantis tog guld på inne-EM i Torun. Foto: Bildbyrån.

Duplantis tog guld på nytt mästerskapsrekord

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis motsvarade pressen som storfavorit vid inne-EM i Torun och tog hem guldet i stavhopp.

Han vann på mästerskapsrekordet 6,05 och gjorde tre försök på nya världsrekordet 6,19 utan att lyckas.

– Det var nära. Det kommer. Ingen stress, säger Mondo om världsrekordförsöket.

Han var nöjd med att ha fått med sig inne-EM-rekordet.

– Det kändes riktigt bra. Första målet var att ta guld och det lyckades jag med, mästerskapsrekordet var lite grädde på moset. Jag försökte på världsrekordet men det kan komma en annan dag, säger Duplantis till SVT Sport.

Det andra försöket var närmast men Duplantis rev med bröstet på vägen ner. Efter att guldet var klart gick han fram till läktaren och pratade på avstånd med pappa Greg. Sedan gav han tv-kameran en kyss.

Duplantis jublade över att ha fått med sig mästerskapsrekordet 6,05 och iförd munskydd applåderade den förre rekordhållaren Renaud Lavillenie som fick se sitt resultat slås från första parkett. En stund senare blev det även en kram.

– Vi pratade om det i går, jag visste att han hade det på 6,04 så jag ville verkligen hoppa 6,05 och ta det ifrån honom. Det var kul att kunna dela det med honom, säger Mondo.

Duplantis om EM-guldet: ”Det var första målet”

Svenska förbundskaptenen Karin Torneklint var imponerad av Duplantis.

– Armand är så bra att det inte ens blir spännande. Han är så magiskt bra att det är svårt att förstå. Det är så skönt att ha en sådan person i laget. Han hoppar tre hopp inklusive kvalet och säkrar guldet, säger Torneklint till SVT Sport.

Duplantis var en favorit som höll utan minsta darr.

– Han klarade pressen att vinna som det här mästerskapets kanske största favorit. Han är fulländad i alla delar och gör en svår sport så lätt, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

Ingångshöjden var på 5,30 och sedan fortsatte man upp på 5,50. Duplantis gick in på 5,60 som han klarade med lätthet. Han stod över 5,70 och tog sedan 5,80 med lätthet. Sedan gled han över 5,85 också det i första försöket. Då var guldet säkrat.

Glädjetårar från lillebror Lavillenie

Allra gladast var silvermedaljören Valentin Lavillenie som tog sin första internationella mästerskapsmedalj genom att klara 5,80. Tårarna flödade när han kramade om storebror Renaud, som avstod tävlingen på grund av skada. Även Duplantis var framme och grattiskramade innan han försökte på mästerskapsrekordet 6,05. Renaud Lavillenie hade det förra på 6,04 från Prag 2015.

Det var i Torun för ett år sedan som 21-åringen satte världsrekord för första gången med 6,17. Han förbättrade det en vecka senare till 6,18.

Duplantis serie (0=klarad höjd, X=rivning, –=avstod):

5,60: 0

5,70: –

5,80: 0

5,85: 0

6,05: X0

6,19: XXX

Till resultaten:

SE MER: Här klarar Duplantis 6,05

Fakta Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (21 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Lafayette, som ligger cirka 20 mil väster om New Orleans i Louisiana, och i Uppsala.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine, samt lillasystern Johanna.

Främsta meriter: Världsrekordhållare i stavhopp på 6,18 meter (rekordet sattes inomhus, men räknas som övergripande världsrekord). Har även gjort det högsta hoppet genom tiderna utomhus på 6,15. VM-silver 2019, EM-guld 2018, EM-guld 2021 (inne) U20-VM-guld 2018. Bragdguldet 2020, Jerringpriset 2020, årets manlige idrottare 2020 och årets prestation 2020 på Idrottsgalan. Utsedd av World Athletics till årets manlige friidrottare i världen 2020, som den yngste någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.