Duplantis fångad vid dagens gala i Düsseldorf. Foto: Bildbyrån

Duplantis försökte på världsrekord – vann på nytt sexmetershopp

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis vann stavtävlingen i Düsseldorf på 6,01 och försökte på världsrekordet 6,19.

Utan att lyckas.

– Jag är nöjd. Det känns bra att vara tillbaka och tävla, säger Duplantis till SVT Sport.

Armand Duplantis vann tävlingen efter att ha klarat 5,86, klarade sedan 5,91 i första och tog 6,01 i andra försöket.

– Det kändes bra, men självklart kände jag mig lite rostig. Fysiskt känner jag mig i bra form, men det är inte samma sak som att känna att tajmingen sitter och man känner sig trygg på banan, säger Duplantis till SVT Sport.

Ett försök på världsrekord

– Jag är nöjd. Det känns skönt att vara tillbaka och tävla, och få känna adrenalinet, säger Duplantis.

Sedan begärde han upp ribban på det nya världsrekordet 6,19. Han har själv rekordet med 6,18. Det blev dock bara ett försök på 6,19, sedan gav han upp.

– Det är väldigt stor skillnad på att hoppa 6,01 och 6,19. Du måste vara i riktigt bra form och hoppa bra för tillfället. Jag kände inte att jag hade rätt rytm på banan. Jag vill inte försöka flera gånger om jag inte känner att bekväm på banan.

Ett tidigt världsårsbästa

6,01 är också ett tidigt världsårsbästa. Några timmar senare hoppade Renaud Lavillenie 6,02. Det är hans första hopp över sex meter sedan 2016. Han gjorde några försök på 6,20.

Medaljtrion från VM i Doha 2019 var på plats i dag. Världsmästaren Sam Kendricks klarade 5,81 och rev ut sig på 5,86. Bronsmedaljören från Doha, polacken Piotr Lisek, klarade 5,62 och var sliten efter tung träning inför det långsiktiga inomhusmålet, EM hemma i Torun i början av mars. Polacken slutade sexa i det starka fältet.

Till resultaten:

Duplantis serie: (0=klarad höjd, X=rivning, –=avstod)

5,52 0

5,72 0

5,86 X0

5,91 0

6,01 X0

6,19 X – –

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.