Armand Duplantis är bäst i världen just nu. Arkivbild. Foto: TT

Duplantis är åter världsårsbäst

Publicerad

Stavhopparen Armand Duplantis tog sig över 5,87 på hemmaplan i Baton Rouge, Louisiana, under en collegetävling natten mot lördag och toppar därmed åter världsårsbästalistan.
– Jag hoppades på något högt men det var inte mitt största fokus. Att det blev ett nytt världsårsbästa är bara som pricken över i:et, säger han.

Förra veckan hoppade svenskamerikanske Duplantis 5,83, då världens högsta hopp under året. Men noteringen höjdes efter bara några dagar. Först av polacken Piotr Lisek till 5,85, sedan av amerikanen Sam Kendricks till 5,86, skriver Friidrottsförbundet.

Duplantis gick in på 5,54 i nattens tävling. På 5,67, som han tog i tredje försöket, var han ensam kvar i stavhoppningen. Han höjde då till 5,87 och tog den höjden i andra försöket. Det hela avslutades med ett misslyckat försök på 5,92 – fyra centimeter över det svenska inomhusrekordet och en centimeter över collegerekordet inomhus.

”Var väldigt speciellt för mig”

– Det är inte den största tävlingen globalt sett, det var inte något VM eller så, men det var väldigt speciellt för mig att ha min familj och mina vänner här, alla som har supportat mig på vägen hit var här och tittade. Det gav en annan typ av motivation, säger Duplantis till tävlingsarrangörens Twitter och fortsätter:

– Jag var väldigt exalterad att hoppa i dag, jag hoppades på något högt men det var inte mitt största fokus, jag ville jobba på lite teknik och jag tyckte att jag fick ordning på det. Att det blev ett nytt världsårsbästa är bara som pricken över i:et.

Mondo laddar för nya höjder Foto: Armand "Mondo" Duplantis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer