Armand Duplantis 2018 efter EM-guldet. Foto: Jessica Gow/TT

Duplantis: ”Det här skiljer en bra stavhoppare från en jättebra”

Uppdaterad
Publicerad

Årets friidrottare i Sverige och årets stjärnskott i världen 2018.

Inte så konstigt – stavhopparen Armand Duplantis skrev historia på Berlins olympiastadion när han vann EM-guld efter tidernas bästa mästerskapsfinal.

I serien ”Hårds historier” blickar Duplantis nu tillbaka på den magiska kvällen – och det vågade draget.

– Det var den största staven jag hade i min väska. Jag vet inte vad den kommer att göra, men det är ett mentalt spel. Jag litar på mig själv, jag litar på staven.

Jacob Hård minns tio starka sportögonblick från åren som sportjournalist. Han har grävt i arkiven och gjort nya intervjuer. Dessa sportögonblick blir berättelser som sätts i nytt ljus.

I serien ”Hårds historier” blickar Armand Duplantis nu tillbaka på sitt makalösa EM-guld i Berlin. I de flesta mästerskap hade 5,95 i det första försöket varit ett guldhopp. Men den 12 augusti 2018 var ingen vanlig kväll.

”Är det här på riktigt?”

När ribban höjs till drömgränsen sex meter är fyra stavhoppare kvar i finalen – den då 18-årige Armand Duplantis är en av dem.

Och Duplantis klarade sex meter – i det första försöket.

– Det kändes helt galet efter det, jag firade – det var det bästa ögonblicket i mitt liv. Det var underbart i ungefär två minuter.

Efter Duplantis är det dags för ryssen Timur Morgunov att försöka kränga sig över ribban – och även han klarade sex meter direkt.

– Jag tittade upp mot resultattavlan och det var jag och han på förstaplats. ”Är det här på riktigt?”. Jag klarade sex meter i första försöket och jag är på delad förstaplats, berättar Duplantis i ”Hårds historier”.

När ribban höjs till 6,05 plockar Duplantis fram en stav som han aldrig tidigare har använt.

”Det som skiljer en bra stavhoppare från en jättebra”

– Det var den största staven jag hade i min väska. Du vet inte vad den kommer att göra, men det är ett mentalt spel. Jag litar på mig själv, jag litar på staven, jag litar på att min pappa sett till att jag har rätt stav vid det rätta ögonblicket för den rätta höjden.

– Det är det som skiljer en bra stavhoppare från en jättebra. För vissa kan inte hantera det, de har inte tillräckligt med självförtroende och tro på sig själva för att kunna göra det.

– Jag har glömt vad jag gjorde efter 6,05, resten av kvällen är blank för mig. Det var så overkligt att jag inte kunde förstå det.

Se avsnittet här.

Hårds historier

Jacob Hård minns tio starka sportögonblick från åren som sportjournalist. Han har grävt i arkiven och gjort nya intervjuer. Dessa sportögonblick blir berättelser som sätts i nytt ljus. Dokumentärt men personligt signerat Jacob Hård. En programserie producerad för SVT Play. 8 december släpps de fem första avsnitten:

Brödrabragden

Flera gånger hade bröderna Blomquist varit med i toppstriden i Vasaloppet men ingen av dem hade nått fram till seger. 1988 bjöd på ett svårvallat före. Gamle världsmästaren Thomas Magnusson var en del i teamet kring Lidingö-bröderna och han gjorde en vallning som krävde en speciell taktik. Den lyckades perfekt.

Östtysken faller

Många har sett bilderna när Anders Gärderud spurtar mot OS-guld på världsrekordtid i Montreal 1976. Färre känner nog till den slingriga resan dit. Underbarnet som satte juniorvärldsrekord när han utklassningsvann junior-EM. Som misslyckades i flera mästerskap i rad och fick förlorarstämpel. Som inspirerades av det finska löparundret – bestämde sig – och blev bäst i världen.

Mondos magiska final

Det var en häpnadsväckande kväll på den Olympiska stadion i Berlin då en talangfull tonåring flög över höjd efter höjd. 18-årige Armand Duplantis var ostoppbar i historiens bästa mästerskapsfinal i stavhopp.

Skandalen i Lahtis

VM i Lahtis 2001 var tänkt att bli en folkfest och en styrkedemonstration av de finländska skidåkarna. Det som rullades upp för hemmapubliken var i stället skidsportens dittills största dopingskandal. Ett skidlandslag raderade ut sig självt och konsekvenserna blev djupgående.

Bolt – den störste

När Usain Bolt sprang hem dubbla OS-guld i Peking 2008 tog han världen med storm. Det blev starten på en tio år lång period där sprintern från Jamaica fullständigt dominerade den internationella friidrotten. Han flyttade världsrekorden på 100 och 200 meter till nivåer få trodde var möjliga. Han vann fler titlar än någon annan. Med sin resliga figur och sitt avspända, lekfulla sätt blev han det perfekta affischnamnet, välkänd också utanför idrotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.