Armand Duplantis fick sitt första bragdguld. Foto: TT

Duplantis fick Bragdguldet för himmelska höjder

Uppdaterad
Publicerad

Det blev stavhopparen Armand Duplantis som fick årets bragdguld utdelat av Svenska Dagbladet. Han satte två världsrekord inomhus i vintras och överträffade Sergej Bubkas bästa notering utomhus i höstas. 

”För en rad hoppingivande bragder som nådde historiskt himmelska höjder”, lyder motiveringen.

– Det känns bra. Det är så coolt. Jag vann inte 2018 men kom tillbaka och vann det i år, det är en ära. Jag hoppade riktigt bra och riktigt högt, säger Duplantis till SvD i Louisana tidig morgon lokal tid.

Bragdguldet

2018 vann Duplantis EM-guld på personrekordet 6,05 och slog igenom för en svensk publik efter en gastkramande final. Skidskytten Hanna Öberg fick det året bragdguldet för sitt OS-guld på distans, 20 km.

– Det var ett ganska långt möte, inte på 75 sekunder som när Stellan Bengtsson (bordtennis) fick det 1971. Till slut var det nere i en handfull personer och alla i juryn var till slut eniga om beslutet, säger SvD:s Anders Lindblad, bragdjuryns sekreterare.

Klüft: ”Känner stolthet”

Den förra bragdvinnaren Carolina Klüft satt med i juryn.

– Jag känner stolthet i dag som friidrottare att Armand Duplantis tilldelades bragdguldet. Det ska bli jättespännande att se hans utveckling. Nästa år är det OS och vi kommer att få se väldigt mycket mer av Duplantis, säger jurymedlemmen Carolina Klüft.

– Det var mycket välförtjänt och väntat. Det fanns andra starka kandidater men han var ganska särklassig, säger SVT:s Jacob Hård som kommenterat Duplantis under hela karriären.

– Han kan komma att hoppa ganska mycket högre än han gjort. Han kan flytta upp världsrekordet ganska mycket, kanske inte som Sergej Bubka med 30 centimeter men väldigt mycket, säger Hård. 

Inledde världsrekordhöjningen i Polen

Det var polska Torun i februari som Duplantis hoppade 6,17 och överträffade Renaud Lavillenies rekord på 6,16. En vecka senare höjde 20-åringen rekordet till 6,18 i Glasgow. Inomhussäsongen hann precis ta slut innan coronapandemin tog över världen.

När säsongen höll på att ta slut hoppade Duplantis 6,15 i Rom och överträffade den bästa noteringen utomhus, som Sergej Bubka haft på 6,14 sedan 1994.

Det var mer av en prestigesak men som kanske fick störst genomslag. Duplantis hade gått förbi den store Bubka på alla plan.

Det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, gör ingen skillnad på inne- eller utomhusresultat när det gäller rekord. Däremot gör det svenska friidrottsförbundet skillnad. Där har Duplantis rekordet inne med 6,18 och ute med 6,15.

Senaste tio årens bragdguldvinnare:

2020: Armand Duplantis, friidrott

2019: Tove Alexandersson, orientering

2018: Hanna Öberg, skidskytte

2017: Sarah Sjöström, simning

2016: Henrik Stenson, golf

2015: Sarah Sjöström, simning

2014: Svenska damstafettlaget, längdskidor (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla)

2013: Johan Olsson, längdskidor

2012: Lisa Nordén, triathlon

2011: Therese Alshammar, simning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bragdguldet

Mer i ämnet