Armand Duplantis gjorde tre försök på 6,19 – men misslyckades. Foto: Bildbyrån.

Duplantis: ”Glad över att jag inte satte världsrekord”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport fick en pratstund med en häftigt uppvaktad Armand Duplantis i Lievin. Han var närmast lättad över att ha missat världsrekordet.
– Jag är nästan glad över att jag inte slog världsrekordet i kväll eftersom det blivit så galet, säger Duplantis om missarna på 6,19.

Alla ville veta varför han INTE bättrade på sin världsrekordsvit, som stannade på två raka.

– Det är en konstig känsla. Det kändes så bra och hoppet på 6,07 var riktigt bra, säger Duplantis till SVT Sport.

Duplantisfebern har gjort att det börjat ställas orimliga förväntningar på honom.

– Men nu vet folk att jag inte kan sätta världsrekord i varje tävling. Så det är bra. Jag har den pressen på mina axlar. Jag kan hoppa högt men inte sätta världsrekord i varje tävling. Men hur ska jag kunna beklaga mig när jag hoppat 6,07, över sex meter är ju bra, förklarar Duplantis.

”Efter försöket på 6,07 började mina ben att kännas tyngre”

Dessutom började kroppen känna av den senaste tidens tuffa tävlingar.

– Efter försöket på 6,07 började mina ben att kännas tyngre men innan dess kändes det väldigt bra. Det får bli kvällens lärdom. Jag är nästan glad över att jag inte slog världsrekordet i kväll eftersom det blivit så galet. Alla hade då krävt att jag ska slå världsrekordet varje kväll. Men jag njuter av det. Jag kan inte klaga på den känsla som finns i mig just nu: Jag har satt världsrekord två gånger. Jag älskar det som pågår nu och jag älskar att hoppa högt, vilket jag gör just nu, säger Duplantis.

Han grämde sig inte det minsta över att rekordet från i lördags står kvar.

– Jag är glad över det som hände i kväll och vad som hände i förra veckan. Jag känner förväntan inför framtiden.

Värste rivalen, Sam Kendricks, om nu Duplantis har några konkurrenter mer än ribban, blev tvåa på 5,90 och visade tydliga skadekänningar. Sedan var det Duplantis mot ribban.

”Det handlar om mig mot ribban”

– Även om jag gillar att tävla mot Sam handlar det om mig mot ribban men jag gillar när någon utmanar mig och pushar på. Det gör en bra tävling.

På söndag tävlar Duplantis återigen i Frankrike i en renodlad stavhoppsgala.

– Jag älskar Clermont-Ferrand men jag kommer inte att säga några höjder. Men det kommer att bli en intressant tävling, avslutar Duplantis.

Tävlingen i Clermont-Ferrand kan du se i SVT 1 och Play på söndag med start vid 15.30.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer