Duplantis gör DL-debut i kväll: ”Surrealistiskt”

Uppdaterad
Publicerad

EUGENE. Det 17-åriga svenska stjärnskottet och VM-hoppet Armand ”Mondo” Duplantis gör idag sin debut i Diamond League i friidrott i Eugene, Oregon, där han för första gången möter den vassaste världseliten i stavhopp.

– Det är surrealistiskt. Det har inte riktigt sjunkit in ännu. Det är helt otroligt att jag tävlar mot mina förebilder, säger Duplantis när SVT träffar honom dagen innan tävlingen i Eugene.

Den svensk-amerikanska Duplantis, som hittills tävlat främst i juniortävlingar, går in i ett brutalt hårt startfält med bland annat OS-guldmedaljören Thiago Braz från Brasilien och den franska världsrekordmannen Renaud Lavillenie. Men till allas förvåning är det sjuttonåringen som med 5,90 har säsongsbästa i världen och han räds inte de namnstarka rivalerna.

– Nej, jag tycker att jag förtjänat att vara här. Jag är värd min plats här.

Jagar personbästa

Mondo Duplantis resultatkurva har varit sensationell. Under det senaste året har han förbättrat sitt rekord med makalösa femtio centimeter. I Eugene vill han givetvis vinna, men han hungrar framförallt efter ännu högre höjder.

– Ett personbästa vore bra. Givetvis vore det fint att vinna tävlingen, men ett personbästa är vad man jagar i varje tävling. Jag tror att ett gott resultat går hand i hand med en bra placering.

Och ett nytt personbästa skulle betyda ett svenskt rekord.

– Javisst, säger Duplantis och ler försiktigt.

Dubbelmedborgaren Mondo Duplantis tävlar för Sverige och hans smått ofattbara resultatutveckling har gjort honom till ett av Sveriges största medaljhopp i VM i London i augusti. Kvällens tävling är ett steg på vägen dit, men inte avgörande för framgången, hävdar den unga stavhopparen.

– Säsongen är ung ännu. Det är inte hela världen, vare sig jag klarar mig bra eller dåligt. Det handlar om att vara bra i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.