Foto: Bildbyrån

Duplantis gör som Bubka – får egen tävling

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis friidrottsklubb Upsala IF arrangerar en stavtävling i världsklass i början av nästa år.

Tio av världens bästa hoppare har bjudits in till en inomhustävling den 9 februari.

”Jag är oerhört glad att min klubb, Upsala IF Friidrott, arrangerar den här stavhoppsgalan. Att få tävla på hemmaplan i Uppsala tillsammans med världens bästa stavhoppare, i hallen där jag tillbringat så många timmar av träning, betyder väldigt mycket för mig. Det kommer bli galet kul och vi kommer att sikta mot höga höjder”, säger Armand Duplantis, regerande olympisk mästare, Europamästare och världsrekordinnehavare i ett pressmeddelande.

Arrangören hoppas kunna locka upp emot 2 300 åskådare till hallen i Gränby i nordöstra Uppsala.

Duplantis initiativ

– Det här har varit på gång i flera år men pandemin har kommit emellan. Det var ”Mondo” själv som började prata om det, säger Upsala IF friidrotts sportchef Henrik Wennberg till TT och tillägger:

– Sergej Bubka var först med att ha en egen gala och Renaud Lavillenie hade också det. Nu är det ”Mondo” som är världens bästa stavhoppare och nu vill han ha sin egen gala i Sverige.

Tio av världens bästa stavhoppare utlovas i startfältet i IFU arena. Men Henrik Wennberg vill inte ge några ytterligare namn förutom 22-årige svenskamerikanen Duplantis.

Lovar inte Kendricks

– Även om jag inte kan säga vilka som är klara så kan man räkna med att det är världseliten. Sedan vet jag inte om det blir ett halvt OS-finalfält eller ett helt. Jag kan inte säga nu om Sam Kendricks (regerande världsmästare från USA) har ont i baksida lår eller inte, i så fall kommer han ju inte, säger Wennberg.

MER DUPLANTIS: Här försöker han på världsrekordhöjden (9/9)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.