Armand Duplantis var överlycklig efter att ha klarat 6,00 vid Finnkampen i lördags. Foto: TT.

Duplantis leder svenskarna i Europalaget mot USA

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommer Europa och USA att möta varandra i en lagtävling utomhus i friidrott. Evenemanget ”The Match” kommer att äga rum i Minsk den 9-10 september. Den svenska truppen leds av stavhoppsstjärnan Armand Duplantis.

– Jag är säker på att det kommer att bli ett återkommande inslag i tävlingskalendern och jag vill att folk ska komma ihåg den allra första upplagan, säger europeiska friidrottsförbundets ordförande, norrmannen Svein Arne Hansen till tävlingens hemsida.

Stavhoppet blir ett intressant formtest inför VM i Doha drygt två veckor senare (inleds 27 september). Den polske 6,02-hopparen Piotr Lisek kommer att vara med. Duplantis har tagit 6,00 två gånger den här säsongen. Däremot kommer inte den amerikanske världsettan Sam Kendricks, enligt anmälningslistan, att vara med. Han toppar med 6,06.

Felix med i USA:s lag

Fyra deltagare från varje kontinent kommer att delta i grenarna. Förutom Duplantis kommer Sverige att representeras av Thobias Montler (längdhopp), den enda svenska grensegraren vid lag-EM Yolanda Ngarambe (3000 m), Angelica Bengtsson (stav) och Fanny Roos (kula). Därmed finns inte diskussuveränen Daniel Ståhl med.

En intressant amerikansk start gör Allyson Felix, som tagit sex OS-guld, och tidigare i sommar blev sexa vid de amerikanska mästerskapen på 400 meter i comebacken efter barnafödandet. Hon ska ha blivit erbjuden en plats till 4x400 m-laget i Doha men har inte gett något besked om den saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer