Foto: TT

Duplantis: ”Njuter bara av utmaningen”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis lämnar ett svårslaget 2020 och ett långt vinteruppehåll bakom sig. På söndag börjar tävlingssäsongen för världsrekordhållaren som har en helt annan press på sig i år.

– Förväntningarna är högre på mig nu. Men det är priset man får betala. Om du vill slå världsrekord och vinna massa priser så kommer folk att förvänta sig mer av dig. Nu är det bara upp till mig att leverera och prestera som jag ska nu, säger Armand Duplantis.

Efter att Armand Duplantis vunnit alla priser han nominerades till på Idrottsgalan stannade han till vid SVT:s programledare Maria Wallberg och Michel Tornéus och pratade om press, förväntningar och nya höjder.

– Jag sätter väldigt mycket press på mig själv. Jag vill så gärna vara bra att ingenting annat spelar någon roll. Det är klart att jag vill göra folk runt om mig stolta, säger han. 

Pressen är med andra ord ingenting som stör honom.

– Jag vill hoppa högt och vinna alla tävlingar jag ställer upp i. Den passionen väger över allt annat. Jag tror inte att det kommer att ändras den närmsta tiden, så jag ser bara positivt på framtiden.

”Behöver bli lite bättre så är det nytt världsrekord”

Förra året satte han två nya världsrekord i februari. I september hoppade han också högst genom tiderna utomhus och raderade det sista av Sergej Bubkas rekord. I sommar väntar OS. På söndag börjar vägen dit med inomhuspremiären i Düsseldorf.

– På den här nivån så är det ju ett spel med väldigt få centimetrar. Det är mycket svårare att förbättra sig nu, inte som när man var femton och kunde sätta ett nytt pb med femton cm varje tävling.

– Det är tuffare nu, men jag njuter bara av den utmaningen. Jag behöver ju bara bli lite, lite bättre så är det ett nytt världsrekord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.