Foto: World Athletics

Duplantis ville fortsätta tävla

Uppdaterad
Publicerad

Det blev delad seger mellan Armand Duplantis och Renaud Lavillenie i den omtalade trädgårdsduellen i stavhopp. Bägge klarade 36 hopp över fem meter under en halvtimme. Det var inte Duplantis nöjd med.
– Vi borde haft ett ”jump off”, sade Duplantis.

Hopparna, där även den regerande världsmästaren Sam Kendricks deltog, hoppade från sina trädgårdar, ”The Ultimate Garden Clash”. Formatet var 2x15 minuter med fem minuters paus emellan.

När de 30 minuterna gått var det oavgjort mellan Duplantis och Lavillenie, 36-36. bägge missade ett hopp var. Det var ingen som tänkt på detta scenario och reglerna tog form under direktsändningen från internationella friidrottsförbundet, World Athletics.

Lavillenie vill inte hoppa vidare

Duplantis godtog direkt förslaget om att hoppa under ytterligare tre minuter medan Lavillenie kastade in handduken.

– Nej, jag vill inte fortsätta. Jag är helt slut och vill inte ta några risker, sade Lavillenie medan Duplantis hoppade på stället av frustration.

Efter lite förhandling, där Lavillenie ett tag erbjöds segern eftersom han tog sitt 36:e hopp något före Duplantis, slutade hoppningen oavgjord. Duplantis ville ju så gärna fortsätta och var inte nöjd med att det helt plötsligt dök upp en okänd komponent i tävlingsmanualen. 

– Det handlade inte om vem som hoppade först utan det handlade om den sammanlagda tiden, slog Duplantis fast.

Det blev succé direkt kring den annorlunda tävlingen som fängslade tittare runt om i världen. Det kanske blir en fortsättning.

– Du ska få chans till revansch vid ett senare tillfälle, lovade Lavillenie.

– Tack för er fantastiska idé, att föra in lite idrott i våra liv, sade internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe.

ARKIV: Här tränar Duplantis hemma i trädgården (17 april 2020)

1 Renaud Lavillenie 36
1 Armand Duplantis 36
3 Sam Kendricks 26

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.