Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Duplantis ödmjuk inför filmpremiären

Uppdaterad
Publicerad

Stavhopparen Armand Duplantis har haft ett superår, och på fredag kompletteras tävlingsinsatserna av att det släpps en dokumentärfilm om honom.

– Det är jättespeciellt och en stor ära, och jag är tacksam för situationen jag är i just nu, säger Armand Duplantis till SVT Sport.

Väldigt få 22-åringar står i självklart fokus för en dokumentärfilm. Men historien om Armand Duplantis är som hämtad ur en saga.

– Jag känner mig inte för ung för en dokumentär, utan mera ”äntligen”, säger Armand Duplantis.

Visste du att du skulle bli världsstjärna?

– Ja, faktiskt. Du kunde se det när jag var jätteung: ”varför inte jag?”

Valde satsningen själv

Titeln Born to fly var hans slogan redan innan arbetet med dokumentären påbörjades för fem år sen. Det var också innan Armand Duplantis hade vunnit EM, VM och OS, och slagit världsrekord på rad. Vägen till att bli pojken med guldbyxorna har också varit en dans på törnbeströdda rosor. Filmen visar press och ansträngning på vägen mot toppen, men beslutet att sväva högst någonsin tog stavkungen faktiskt själv. Pappa Greg försökte få honom att satsa på studierna.

– Jag gick i college i ett år, så jag lyssnade lite på honom. Men om du kollar på filmen får du hela perspektivet, säger Armand Duplantis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.