Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Armand Duplantis river ut sig. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Duplantis vann men nådde inte sex meter: ”Det är tråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis vann sin egen gala Mondo Classic i Uppsala men kom inte över sex meter. Hans segerhöjd stannade på för honom blygsamma 5,92 som han tog med darr.

– Nästa år ska jag hoppa högre, lovar Duplantis.

Duplantis gick in på 5,67 och tog 5,82 och 5,92 i första innan den första rivningen kom på 6,02, vilket hade varit nytt världsårsbästa med en centimeter.

Han var närmast på det tredje försöket där han rev med knäna på vägen ner. Stavarna kändes mjukare än förväntat och han fick inte ut den snabbhet han hade i ansatsen.

– Det är blandade känslor. Jag är nöjd med att vinna men vet att jag kan hoppa högre så det är tråkigt. Ansatsen kändes bra men jag hade problem med stavarna. Jag fick inte igenom kraften på hoppen på sex meter, säger Duplantis till SVT Sport.

När KC Lightfoot rev ut sig på 6,02 och stannade på 5,92 hade Mondo vunnit sin egen tävling för tredje året i rad sedan premiären 2022.

KLIPP: Se hoppet som gav Duplantis segern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Armand Duplantis vann Mondo Classic. Foto: SVT

”Då blir det 6,30-resultat”

– Höjdmässigt är det inte på den nivå vi vill se och det är inte bra. Men tittar man på snabbheten, han går från 10,2 till 10,4 meter per sekund, kan han inte kontrollera det, men där har han något för framtiden. Då blir det 6,30-resultat, säger experten Alhaji Jeng.

Åskådarna fick se en snabbare Duplantis än vad som tidigare skådats. Han var den snabbaste men inte bästa upplagan av sig själv.

– Tekniken var inte redo för den här hastigheten. Han är i sin bästa form men det kommer. Det är det som gör den här sporten så komplicerad, säger mamman och fystränaren Helena Duplantis.

Chris Nielsen är fortfarande världsetta med 6,01. Duplantis världsrekord lyder på 6,23.

Det var tredje upplagan av tävlingen och Duplantis arenarekord lyder på 6,10 från förra året.

SE ÄVEN: Armand Duplantis högt över på sitt första hopp för kvällen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.