Axel Härstedt och Daniel Ståhl. Foto: BILDBYRÅN

Efter tajtsbråket: Härstedt avstår Finnkampen

Uppdaterad
Publicerad

Axel Härstedt blev trea på SM i diskus och var aktuell för en plats i Finnkampen men har nu tackat nej, detta i svallvågorna efter ett uppmärksammat bråk under mästerskapet i Uppsala.

– Han har tackat nej. Det kändes bra att han gjorde det och att han kände att han kanske förstört lite för Jakob på SM och därför tog det beslutet. Full respekt för att han tar det beslutet, säger förbundskaptenen Karin Torneklint till Aftonbladet.

Efter SM-tävlingen för två veckor sedan anmäldes Härstedt av tävlingens fyra Jakob Gardenkrans. Gardenkrans menar att han förutom en protest mot att vinnaren Daniel Ståhl tävlade med en reva i sina tajts även försökte psyka sina motståndare.

”Han betedde sig illa”

– Han betedde sig illa och lämnade in protester. Han försökte psyka mig, Daniel (Ståhl) och Simon (Pettersson). Han ville att vi inte skulle kasta långt och det är väldigt tråkigt, sade Gardenkrans till SVT Sport.

Härstedt förklarade sig i ett sms:

”Jag tycker det är otroligt tråkigt. Jakob och jag har varit vänner länge och kunnat prata om allt. Det var första och säkert sista gången jag protesterade på en tävling och har inte blivit anmäld för något tidigare”, skrev Härstedt till SVT Sport.

Det var Härstedt själv som tog initiativ att avstå

Initiativet att avstå Finnkampen kom från Härstedt.

”Jag kastade längre på de fyra tävlingar som vi mötts på i år men vill inte att Jakob ska känna att jag på något sätt hindrat honom från att göra sin seniorlandslagsdebut. Jag har redan varit med om att springa ärevarv efter fem av våra nu sju trippelsegrar och tror att Jakob också kan kasta bättre än finländarna så jag skrev till förbundskaptenen att ge honom platsen”, skriver Härstedt i ett sms.

Han vill nu gå vidare och lägga det här bakom sig.

”Jakob borde visserligen sagt något till mig under tävlingen eller begärt omkast när han störde sig på mig och att jag såg två av hans kast istället för att skriva i affekt på Instagram men som jag förstått det gjorde han sedan ingen anmälan till förbundet så jag hoppas vi båda kan släppa detta.”

Finnkampen avgörs nästa helg i Tammerfors.

KLIPP: Daniel Ståhls vinnande kast på 69,17 (23 augusti:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Ståhl lyfter upp Simon Pettersson efter DL-galan i Stockholm. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer