Håret snuvade (?) Tilde Johansson på historiska dubbeln

Uppdaterad
Publicerad

Det var upplagt för en historisk dubbel för Tilde Johansson i dagens längdhoppsfinal på U20-EM.

Men svenskan fick nöja sig med ett silver efter en finalrysare av större mått.

Håret snuvade förmodligen 18-åringen på guldet, som istället gick till italienskan Larissa Iapichino.

Tilde Johansson bjöd på en riktig skräll i går när hon vann U20-EM-finalen på 100 m häck i Borås på nya personbästat 13,16.

I dag hade hon chansen att bli historisk som första svensk någonsin att vinna en dubbel, med två individuella guld i ett Europamästerskap, i längdhoppsfinalen.

Och det var som favorit 18-åringen gick in i finalen, som världens bästa junior den här säsongen med personbästa på 6,73 och dessutom de tre längsta hoppen i år på juniorsidan.

Men den svenska supertalangen fick nöja sig med silvret efter en rysare till final.

Dubbla övertramp

Det var dock nära att det inte blivit någon medalj överhuvudtaget.

Svenskan inledde tävlingen med ett ganska ordentligt övertramp, i hällregnet i Borås, och kom kanske ut något övertaggad till sitt andra. För där hade 18-åringen inte marginalerna på sin sida. Vid första anblick såg plankträffen perfekt ut, men Johansson hade millimeterna på fel sida och fick syna den röda flaggan.

För att få hoppa vidare i finalen behövde därför svenskan hoppa få till ett godkänt hopp som mätte dryga sex meter. Och det gjorde hon. Johansson lämnade hela plankan kvar och hoppade ändå 6,32 i tredje. Det förde upp henne till en tredjeplats.

Svenskan visade prov på ett ruggigt pannben när hon i femte hoppet drog till med 6,52 och gick upp i ledning för första gången i tävlingen. Oturligt nog för Falkenbergstjejen doppade hon håret i sanden, en bit bakom övriga kroppen tappade därmed ett par centimetrar. Någon minut senare tryckte största konkurrenten, italienskan Larissa Iapichino till med 6,58. Holly Mills från Storbritannien blev trea på 6,50.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.