Sifan Hassan under hennes världsrekordlopp. Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter rekordet – stjärnan rasar mot skofråga

Uppdaterad
Publicerad

Världsrekordet på damernas 10 000 meter har slagits två gånger de senaste tre dagarna. Sifan Hassan, som var först ut, fick idag frågan om det berodde hennes skor – och då surnade hon till.

– Vad är det för fel på er? Gå vidare, säger hon enligt NRK.

I söndags slog Sifan Hassan först Almaz Ayanas rekord från 2016 i nederländska Hengelo. Igår slog Letesenbet Gidey i sin tur Hassans nya rekord då hon sprang på 29.01,03 – fem sekunder snabbare än Hassan. Även det loppet var i Hengelo då de etiopiska OS-uttagningarna hölls där.

På några dagar har rekordet alltså putsats med cirka 15 sekunder och då Hassan idag höll en presskonferens inför morgondagens Diamond League-gala i Florens fick hon frågan om det beror på de nya omdebatterade ”superskorna”.

”Slappna av, sluta klaga”

Det uppskattade hon inte.

– Vad är det för fel på er? Gå vidare! Det är en ny generation. Slappna av, sluta klaga, var glada och ha det bra, säger hon och fortsätter sitt resonemang:

– Om det är skorna som avgör så kan vi bara låta skorna springa. Jag vet inte varför folk blir galna av teknologi. Alla har en ny telefon. Förr hade ingen en telefon. Ska vi gå tillbaka till att bara ha radio?

KLIPP: Här sätter Sifan Hassan värlsrekord (6 juni)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.