Linus Thörnblad hoppade 2.11 på SM Foto: Bildbyrån

Efter SM-guldet: Thörnblad öppnar för fortsatt satsning

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett sex år långt uppehåll gjorde höjdhopparen Linus Thörnblad comeback på SM i somras. Och guldet gav mersmak – nu hoppas 33-åringen att kroppen och psyket håller för att tävla på utvalda galor.
– Men får välja det bästa och det roligaste – någon belöning ska man ha när man blir äldre, säger Thörnblad till SVT Sport.

Linus Thörnblad valde att avsluta karriären 2012 på grund av mental ohälsa. När han gjorde comeback på SM i Eskilstuna i augusti var det hans första tävling på sex år. Han hoppade 2.11 och blev svensk mästare för första gången.

Han belönades med en plats i det blågula laget till Finnkampen, men tackade nej.

– Styrkan för mig är att kunna tacka nej, inte bara åka med i suget. Tidigare var det bara fullt ös, nu tänker jag lite mer långsiktigt, säger Thörnblad till SVT Sport.

Nu har 33-åringen precis börjat träna igen efter ett par veckors uppehåll.

Suget att fortsätta tävla finns där och under hösten ska Thörnblad fatta ett beslut kring hur en satsning kan se ut, berättar han.

– I sommar var det tydligt att jag ville göra SM. Jag måste hitta något som kan matcha det målet, där jag inte får någon skada varken fysiskt eller psykiskt.

”Kan komma till en skaplig nivå”

– Jag kommer aldrig att hoppa 2.40, det är bara att inse. Då måste jag hitta ett annat mål. När jag gjorde comebacken på SM spelade höjden ingen roll. Jag har aldrig avslutat en tävling tidigare utan att riva ut mig. Fokus var bara på att vinna och göra en rolig tävling för första gången på flera år.

Vilket mål skulle vara realistiskt att satsa på?

– Realistiskt är kanske att göra någon riktigt rolig gala någonstans. Ett par tävlingar som är utsatta som mål, det kommer aldrig bli en hel säsong med en tävling i veckan.

Under våren kunde Thörnblad inte träna alls på grund av svåra smärtor i ryggen. På onsdag inleder han därför en medicinsk utredning för att få en klarare bild om kroppens status. Men den mentala hälsan är minst lika viktig.

– Det psykiska är lika viktigt, hitta balansen där. Jag tror att jag kan komma tillbaka till en skaplig nivå om jag kan träna tre pass i veckan.

– Man måste känna att man kan vara smart och välja det bästa och det roligaste – någon belöning ska man ha när man blir äldre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer