Foto: Bildbyrån.

Efter succéloppet – VM-platsen nära för Ngarambe

Uppdaterad
Publicerad

Helgens vinst på 3000 m var betydelselös sett ur ett VM-perspektiv, men sättet Ngarambe genomförde loppet bådar gott – på flera sätt.

– Hon genomförde det mästerskapsloppet taktiskt helt fantastiskt, säger förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport efter Yolanda Ngarambes vinst på lag-EM.

För 27-åriga Yolanda Ngarambe är 1500 m den mest troliga distansen i höstens VM eftersom 3000 m inte finns med på programmet, men även om vinsten på lag-EM inte kom på en VM-distans så tyder den på att Ngarambe är en mästerskapslöpare att räkna med.

– För att slå en VM-kvaltid så har man ju ofta en hare som drar upp tempot, men det har man inte på ett mästerskap som lag-EM. Där sätts det taktiska på prov, så det var ett väldigt nyttigt lopp i helgen och hon genomförde det mycket bra, säger förbundskapten Torneklint till SVT Sport.

Friidrotts-VM

För att ta en VM-plats så behöver Yolanda förfina sitt resultat på 1500 m med ett par tiondelar, då klarar hon VM-kvalgränsen på 4.06,50. Om hon inte lyckas med det så kan hon ändå bli inbjuden av VM-arrangören IAAF.

– Det är tufft och slitsamt att kvala in så jag skulle tro att Yolanda kommer göra två, tre försök att ta VM-kvalgränsen, säger Torneklint.

Det innebär att tävlingarna Ngarambe ställer upp på i augusti blir högintressanta – däribland Finnkampen (24-25 augusti) som SVT sänder.

– Det är omkring 40 löpare som tas ut, och har inte så många klarat den snabba VM-kvalgränsen så bjuds löpare in, säger Torneklint och poängterar att det då kan handla om både årsbästatider liksom att länder som inte har så många aktiva kan få en plats av den anledningen.

Torneklint tror att Ngarambe, Lovisa Lindh och Kalle Berglund har en bra chans att få en inbjudan även om de inte klarar sina VM-kvalgränser. VM tävlas i Doha, Qatar och pågår mellan 28 september och sjätte oktober.

4.06,50

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet