Tilde Johansson blev trea i längdhoppet i lag-EM. Foto: TT

Tilde Johansson trea i längdhoppet i lag-EM

Uppdaterad
Publicerad

Tilde Johansson slutade trea i längdhoppet i lag-EM i Cluj. Falkenbergshopparen fick på 6,36 och har ett par decimeter fram till sin bästanivå.

Johansson fick på en bra plankträff i sitt bästa hopp i andra omgången.

– Hon hoppar ett höjdstäm när hon sätter i plankan och får ett väldigt härligt lyft, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng och ser vissa positiva tendenser i hoppningen.

– Det finns vissa ingredienser som gör att hon börjar hitta en bättre stabilitet. Förhoppningsvis kan hon hitta tillbaka till resultaten från 2019.

Då hoppade 20-åringen 6,73 och tog sig till VM i Doha. Som 15-åring hoppade hon 6,50.

Förhandsfavoriten Costina Iusco vann på 6,55, vilket hon fick på i den fjärde och sista omgången i detta speciella format för tävlingen. Innan dess hade nederländskan Pauline Hondema satt personligt rekord med 6,40 och gått upp i topp och satt press på Iusco som hade 6,39 inför sista omgången.

Nilsson fick bara två försök efter 1,90

Maja Nilsson klarade 1,90 med darr i sitt tredje försök i höjdhopp och slutade trea. Hon sparade sina två återstående försök till 1,96, vilket var alldeles för högt. Hopparna fick packa ihop efter fyra rivningar.

Schweiziskan Salome Lang vann på 1,96.

– Jag är så glad och lättad. Det har varit så mycket press inför OS och så sätter jag nationsrekord. Det är fantastiskt, säger Lang till arrangören.

Tjeckien vann på 320,5 poäng före Belarus som hade 315. De går upp i högstadivisonen till nästa år. Sverige utan de största stjärnorna slutade sexa på 263,50 poäng och stannar kvar i andradivisionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.