Ryan Crouser satte ett enormt innevärldsrekord i kula i New York. Foto: TT

Enormt kulvärldsrekord av Crouser – som var felmätt

Uppdaterad
Publicerad

Världsrekordhållaren och den olympiske mästaren Ryan Crouser chockade med att stöta 23,38 i sin andra kulstöt i New York.

Det var en förbättring av hans eget innevärldsrekord med 56 centimeter.

Men det visade sig sedan vara ett fel i lasermätningen.

Det var för bra för att vara sant. Strax före midnatt svensk tid började det komma uppgifter om att de tidiga omgångarna var felmätta på grund av problem med lasertekniken. På arrangörens resultatsida ströks grenen och det gick inte att hitta resultaten. Utlagda klipp från rekordstöten hade också plockats bort. Länken till World Athletics artikel om världsrekordet gav efter en stund ett felmeddelande.

Kommentatorerna i World Athletics sändning på Youtube var chockade.

– Det är galet, vi är i chock men jag undrar varför inte publiken är mer upphetsad? sade kommentatorerna efter superstöten i andra omgången.

Det blev lite förvirring i resultatrapporteringen då en annan deltagare också noterades för samma resultat men efter ett tag stod Crouser ensam med de magiska siffrorna 23,38.

Nationalsången i slutet av tävlingen

Publiken var med på noterna när Crouser klappade igång för femte omgången och stötte enligt mätningen 22,76, blott sex centimeter från hans tidigare rekord. Strax efteråt frös hela tillställningen när en kvinna framförde nationalsången med stor inlevelse, 90 minuter efter att huvudtävlingen börjat, och kulstötarna stod uppradade med handen över hjärtat när sången fyllde arenan.

Efteråt poserade han med sin karaktäristiska cowboyhatt, blommor och en glaspokal.

Tävlingen avgjordes med ett ”final throw” där de tre bästa efter fem omgångar fick göra en sista stöt om segern. Crouser var ganska tömd och stötte bara 21,19 vilket räckte till segern då mannen med det svenskklingande namnet Payton Otterdahl nådde 20,21 (hade 22,01 som bästa stöt i tävlingen). Crouser slapp alltså att bli tvåa eller trea i tävlingen efter sitt världsrekord.

Strax efter midnatt bekräftade Crouser själv på sin Instagram att det handlade om ett fel i lasermätningen. Hans bästa stöt var 22.50.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.