Etiopisk seger i Stockholm Marathon

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett ryck med fyra kilometer kvar gick etiopiern Abrha Milaw loss från landsmannen Samuel Getachew och kenyanen Samuel Kalalei och vann Stockholm Marathon på tiden 2.11.36 efter att ideligen ha sneglat på klockan.

– Jag är väldigt glad, säger Milaw till TV4 efter den näst snabbaste tiden i tävlingens historia. Banrekordet är på 2.10.58 från förra året.

En klunga på 15 löpare med 14 afrikaner och japanen Yuki Kawauchi gick loss direkt och skaffade sig ett försprång på fem minuter till Mustafa Mohamed som sprang i ingenmansland som bäste svensk ( i det skedet).

Sprintryck efter 30 km

Efter 30 km spräcktes fältet när kenyanen Daniel Yator lade in ett sprintryck vid Mariatorget men Milaw höll sig kall och plockade in försprånget till Västerbron.

Den uppmärksammade japanen Kawauchi fick släppa täten strax efter halvvägs men höll emot bra och slutade sexa på 2.14.04, dock en bit från det banrekord han var ute efter.

Årets Stockholm Marathon var det sista med nuvarande bansträckning. Till nästa år, 40-årsjubileet, görs den om då man går ifrån två varv till ett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.