Eilish McColgan vann 10000 meter i Hengelo efter ett sololopp. Foto: TT

Etiopiskor lurpassade på varandra – brittiska vann loppet

Uppdaterad
Publicerad

När den etiopiska världsrekordhållaren Letesenbet Gidey hellre ville säkra en VM-plats än att vinna 10000-metersloppet tog brittiskan Eilish McColgan chansen i Hengelo.

– Jag förväntade mig att de etiopiska tjejerna skulle gå med, säger McColgan efter sololoppet.

När de etiopiska herrarna hade VM-kval på 10000 meter under gårdagen satte de nio representanterna personliga rekord efter offensiv löpning. De etiopiska damerna var inte intresserade av samma taktik. De släppte iväg Eilish McColgan direkt som vann loppet på personrekordet 30.19,02. Hon hade sjunde bästa personrekord av deltagarna.

Bakom spurtade världsrekordinnehavaren Letesenbet Gidey in som tvåa på 30.44,27 tätt följd av landsmaninnan Ejgayehu Taye. Gideys världsrekord lyder på 29.01,03.

McColgan fick ändra fokus

31-åriga McColgan, sprang som en klocka med kilometertider på runt tre minuter, blev förvånad över vinsten och den etiopiska taktiken att lurpassa på varandra i klungan.

– Jag fick ändra fokus mentalt eftersom jag hade förväntat mig att de etiopiska tjejerna skulle gå med. Jag ville slå det brittiska rekordet (Paula Radcliffes 30.01,09 från 2002) och springa på 29 minuter någonting men jag är totalt sett nöjd med resultatet, säger McColgan till arrangören.

Meraf Bahta förde en undanskymd tillvaro och slutade 19:e på 31.51,53.

Fanny Roos blev femma i kula på 18,57. Amerikanskan Chase Ealey vann på 19,98.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.