Bence Halasz får behålla sitt brons trots att han egentligen hade ett ogiltigt kast. Foto: TT.

Ett extra brons delas ut i släggan

Uppdaterad
Publicerad

Efter en polsk protest har IAAF beslutat sig för att dela ut en extra bronsmedalj i herrarnas slägga. Därmed får Wojciech Nowicki ett brons trots att han slutade fyra.

Det var i den första omgången som ungraren Bence Halasz fick iväg släggan 78,18 vilket räckte hela vägen till brons. Det lämnades in en protest från den polska landslagsledniningen som påpekade att det framgick att Halasz varit uppe på ringkanten med foten i sitt kast, ett regebrott.

Efter urladdningen i den första omgången hade Halazs sedan bara ett godkänt kast, ett på 73,76 i den femte omgången. Nowicki däremot hade fyra kast över 76 meter och slutade fyra på 77,69.

Friidrotts-VM

– Det var viktigt för mig att ta en medalj. Jag befinner mig i början av karriären och är så stolt. Jag blev väldigt trött efter det fjärde kastet, sade 22-åringe Halasz till det internationella friidrottsförbundet IAAF innan jurybeslutet kom.

”Påverkade idrottsmanens hållning till hans återstående försök”

Juryn väljer att inte diska Halasz i efterhand eftersom han fått det första kastet godkänt och tävlade med den vetskapen.

Juryn skriver:

”Oegentligheterna som nämns i beslutet rör ett omdiskterat första kast av den ungerska idrottsmannen. Juryn anser att beslutet kring det första kastet påverkade den ungerska idrottsmanens hållning till hans återstående försök. Därför har juryn beslutat att det mest rättvisa för båda idrottarna är att två bronsmedaljer ska delas ut.”

Så slutade VM-finalen i slägga:

1 Pawel Fajdek, Polen, 80,50

2 Quentin Bigot, Frankrike, 78,19

3 Bence Halasz, Ungern, 78,18

3 Wojciech Nowicki, Polen, 77,69

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet