Jeng om Duplantis: ”Häpnadsväckande” Foto: TT

Alhaji Jeng tror på nya galna Duplantis-höjder: ”Han kan hoppa 6,25”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis hoppade på världsrekordhöjden 6,17 – och publiken höll andan.

Hur högt kan han hoppa egentligen?

– När han är klar tror jag vi snackar höjder om 6,25, säger före detta stavhopparen Alhaji Jeng till SVT Sport.

Under tisdagskvällen var det inomhustävling i tyska Düsseldorf. Herrarnas stavhopp utvecklades till en tävling i toppklass – där kvällen kröntes med Armand Duplantis tre försök på världsrekordhöjden 6,17 i sin säsongspremiär.

– Det är häpnadsväckande. Det är en sak att göra bra resultat på träning, men när du kommer in på tävling är det en helt annan atmosfär, det är en helt annan puls och ett helt annat adrenalinpåslag. Att han går in och hanterar det på det sättet han gör är extremt imponerande, säger Alhaji Jeng till SVT Sport.

I framför allt det andra försöket var det nära att han raderade ut Renaud Lavillenies inomhusrekord, 6,16, och hoppade högre än Sergej Bubkas utomhusrekord, 6,14.

För ivrig mot ribban

Att det inte blev ett världsrekord i går menar Jeng handlar om små detaljer.

– Ska man nörda ner sig i hoppet så är det så att när han är på väg upp och ligger i det upp och ner-läget så skulle han gjort det någon hundradel till. Hade han hållit den linjen lite till och låtit staven skjuta upp ordentligt hela vägen så hade han fått flykten som en båge över ribban, han blir lite för ivrig och går mot ribban, säger han.

”Vi snackar höjder om 6,25”

I sommar väntar OS för Duplantis och de andra stavhopparna. Men att han skulle ha prickat formen för tidigt är Jeng inte orolig över.

– Det är ungefär som om man tar ett teve-spel och så ser man vad spelaren har för färdigheter, är den stark, vad har den i snabbhet och så vidare. Armand har alla pusselbitar. Hans utmaning är att ligga på 98 procent i alla nivåer, han behöver inte ligga på 100 procent för att klara världsrekordet. Så bra är han. När han är klar tror jag vi snackar höjder om 6,25, säger han.

I går stannade han på 6,00 – som han tog med stor marginal och som innebar nytt svenskt inomhusrekord och nytt världsårsbästa. Och ett nytt världsrekord får vi nog inte vänta länge på.

– Det ryker inom kort, inom en månad, säger Jeng.

KLIPP: Se Armand Duplantis andra försök på 6,17:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.