Foto: Bildbyrån

Experten om Bengtsson: ”Absolut främsta genom tiderna”

Uppdaterad
Publicerad

Angelica Bengtsson avslutar sin karriär.

Ett tråkigt, och inte allt för väntat, besked enligt SVT:s friidrottsexpert Alhaji Jeng.

– Hon har gjort mer än vad någon annan har gjort för svensk stavhoppning på den kvinnliga sidan, säger Alhaji Jeng.

Angelica Bengtsson flaggade för att det var lite ovisst hur framtiden skulle se ut efter OS och ställde in många av tävlingarna.

Alhaji Jengs spontana tanke var att hon skulle försöka lista ut vilken träningsmiljö och vilken tränare hon skulle fortsätta jobba med.

– Men att hon skulle sluta kom ändå som en liten chock faktiskt. Det är självfallet jättetråkigt, säger Jeng.

Den absolut främsta

Angelica Bengtsson började redan på juniortiden att rada upp meriter. Hon har tagit flera seniormedaljer och varit med i världseliten.

– Hon var väl kanske den första som slog igenom internationellt bland svenska kvinnliga stavhopperskor. Hon är, och har under långt tid varit, vår absolut främsta stavhopperska genom tiderna i Sverige.

Trots en fin karriär anser experten att hennes kropp har mer att ge och att hon besitter en högre kapacitet än vad hon har fått ut.

– Hon har definitivt många år kvar i kroppen och så mycket mer att ge. Men det kräver en extrem insats för att få ut potentialen vilket kräver att man är beredd att göra det.

– Jag förstår att det finns mycket annat i livet som är viktigare än idrott. Och det handlar om att hitta en balans mellan harmoni och rätt typ av anspänning. Det handlar om att respektera hennes beslut, säger Jeng.

Lämnar ett tomrum

Angelica Bengtsson kommer lämna ett tomrum efter sig. Jeng beskriver hur Bengtsson, tillsammans med Michaela Meijer, varit protagonister inom kvinnligt stavhopp i Sverige.

– Michaela får bära fanan vidare. Men det är klart att det blir ett jättetomrum när Angelica försvinner från stavhoppsscenen. En tjej som verkligen har den där potentialen – och vad som helst kan hända när hon ställer sig på ansatsbanan. Jag kommer definitivt att sakna henne på tävlingsarenorna.

KLIPP: Dramatik då Bengtsson bröt staven på VM 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.