Foto: Bildbyrån

Expertens guide till inomhuspremiären i Karlsruhe: ”Inte förvånad om det blir världsrekord direkt”

Uppdaterad
Publicerad

Dags för premiär för friidrottens inomhussäsong, som sänds i SVT24/Play på fredagen.

I startlistan finns bland andra stavhoppsstjärnan Armand ”Mondo” Duplantis.

– Där vet vi att det kommer att bli leverans direkt, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

Vad och var?

Friidrottstävlingen World Indoor Tour är en årlig inomhustävling som grundades 2016. Mästerskapet består av flera deltävlingar och den första som SVT sänder går av stapeln i tyska Karlsruhe.

– Tittar man på galorna (World Indoor Tour) så är de premiumgalor, detta motsvarar Diamond League för inomhus, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

SVT kommer att visa fem av World Indoor Tours sju deltävlingar. En som tävlar i Karlsruhe är stavhoppsstjärnan Armand Duplantis. Och han har stora mål inför säsongen.

– Under inomhussäsongen vill jag slå världsrekord, och utomhus då vinner vi VM, sade Armand Duplantis i SVT:s Sportspegeln nyligen.

På grund av coronapandemin kommer fredagskvällens gala att hållas utan publik.

KLIPP: Lista – Duplantis om säsongen 2022 (24 januari 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån/SVT

Sändningstider

28 januari: 20.00 SVT24/Play – World Indoor Tour, Karlsruhe

Kommenterar gör Niklas Nord med Alhaji Jeng som expert.

Grenar

Dam:

60 meter

60 meter häck

400 meter

800 meter

1 500 meter

Höjdhopp

Herr:

60 meter häck

800 meter

3 000 meter

Stavhopp

Tresteg

Längdhopp

Svenskar på plats

Lovisa Lindh

Armand Duplantis

Andreas Kramer

Thobias Montler

Expertens tankar

– Formatet är ungefär som i Diamond League. Det här är premiumserien under inomhussäsongen. Det tävlas i vissa grenar varje tillfälle och de idrottare som får flest poäng i sin gren vinner totalen. Det här är nu första deltävlingen och det är alltid svårt att veta hur de aktiva kommer in i tävlingen. Sedan har vi ju självskrivna protagonister som ”Mondo”. Där vet vi att det kommer att bli leverans direkt. Om inte annat så visar facit just det, säger Jeng.

– Det är nu säsongen drar igång på allvar och de första tävlingarna blir en slags värdemätare. Idrottarna har en lång träningsperiod bakom sig och nu är det upp till bevis att konvertera träningen till tävling. Är pusselbitarna på plats?

Det är en klassisk hall som galan hålls i, menar Jeng.

– Här har storheter som Merlene Ottey och Sergej Bubka tävlat. Det finns en gedigen lista över världsstjärnor som slagit rekord på den här platsen. En fin och anrik gala, absolut världsklass.

Om svenskarna och chanserna

– Det ska bli riktigt kul att se Lovisa Lindh på banan igen. Hon avslutade fjolåret på ett strålande sätt, där hon gång efter annan sprang under två minuter. Det är en lägstanivå som hon inte har haft tidigare, säger Jeng.

Och på herrsidan ser Jeng fram emot att följa Thobias Montler.

– Han är på gång att bygga något stort. De senaste åren har han varit en oerhört stabil åttametershoppare och har seglat upp i medaljsammanhang. Han gjorde ett fantastiskt fint OS, men hade inte riktigt marginalerna på sin sida. Han krönte säsongen med att vinna den fina Diamond League-säsongen. Får han bara hålla sig frisk kan han ta ett kliv till och kan konkurrera om medaljer i kommande mästerskap.

Precis som Montler kommer Andreas Kramer från en bra träningsperiod.

– Kramer är också intressant. Han hade lite ”stolpe ut” under fjolårets utomhussäsong. Han satte svenskt inomhusrekord på 800 meter i februari. Det är också en kille som har en medalj i sig, åtminstone i EM. Han har varit på gång med träningen på sistone och det ska bli spännande att se vad han kan göra här.

Om stavhoppsstjärnan Armand ”Mondo” Duplantis:

– Det skulle inte förvåna mig om han sätter världsrekord i första tävlingen. Kraven på just världsrekord kan vi däremot inte ha, det hade varit en bragd i sig. Det är så många komponenter i stavhopp där man måste komma igång. Alla andra grenar kan man testa på och behärska, men stavhopp är den svåraste grenen. Jag tror snarare att han kommer att hålla sig runt 6,01. Världsrekordet kommer han att ta lite senare.

– ”Mondo” har fint motstånd i form av KC Lightfoot, som hoppade sex meter i fjol. Piotr Lisek är en annan stabil hoppare och mästerskapsmaskin som prenumererar på medaljer i internationella sammanhang. Duplantis kostym är dock lite för stor för att de ska kunna utmana. Han är nivåer bättre alla dagar i veckan.

Historik

Den 10 februari 2008 satte Susanna Kallur världsrekord på 60 meter häck i Karlsruhe. Den dåvarande världsnoteringen, som Kallur sprang in på, var 7,68 sekunder.

28 januari
20:00 SVT24/Play: World Indoor Tour, Karlsruhe (Armand Duplantis, Andreas Kramer och Thobias Montler)
9 februari
18:30 SVT2/Play: Beijer Stavhoppsgala, Uppsala (Armand Duplantis)
13 februari
12:00 SVT1/Play: Nordenkampen, Uppsala
17 februari
19:30 SVT2/Play: World Indoor Tour, Liévin (Andreas Kramer)
19 februari
15:00 SVT1/Play: World Indoor Tour, Birmingham (Armand Duplantis, Khaddi Sagnia)
22 februari
18:00 SVT2/Play: World Indoor Tour, Torun (Andreas Kramer, Khaddi Sagnia)
2 mars
19:30 SVT24/Play: World Indoor Tour, Madrid (Andreas Kramer, Khaddi Sagnia)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer